Zemanův expert na zahraničí se obává kolotoče sankcí. Snad se bojí i ostatní, doufá

18.08.2014 20:49

Hrad se obává kolotoče sankcí mezi Západem a Ruskem a doufá, že se ho bojí i obě strany, aby ho neroztočily. ČTK to dnes v rozhovoru řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Ocenil konání nedělní schůzky čtyř ministrů zahraničí k rusko-ukrajinské krizi, za jejíž hlavní oběť považuje vzájemnou důvěru mezi Západem a Ruskem. Její obnovení podle Kmoníčka potrvá roky.

Zemanův expert na zahraničí se obává kolotoče sankcí. Snad se bojí i ostatní, doufá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Západní státy uvalily sankce na Moskvu kvůli jejímu spornému počínání v ukrajinské krizi. Nejnovější kolo protiruských sankcí z konce července se dotklo tamní energetiky, zbrojního průmyslu a finančního sektoru. Rusko v reakci na to na rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Podle ruského listu Vedomosti by Moskva mohla uvalit embargo i na dovoz aut ze Západu, pokud by USA a EU uvalily na Rusko další sankce.

„My se samozřejmě obáváme sankčního kolotoče a naše naděje spočívá v tom, že se sankčního kolotoče budou obávat obě strany," uvedl Kmoníček. „Obě strany jsou snad v této chvíli dostatečně motivovány k tomu, aby hledaly spíše cesty ven z tohoto problému, než aby přilévaly oleje do ohně," dodal.

Kmoníček doufá, že další kroky povedou k deeskalaci

Za toto hledání cesty ven považuje i nedělní berlínskou schůzku ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska, která údajně vedla ke sblížení Kyjeva a Moskvy. „Doufejme, že nějaké následující kroky přinesou spíše deeskalaci," poznamenal k tomu Kmoníček.

Situace na Ukrajině je nekonečně složitá

Situaci na Ukrajině pokládá za „nekonečně složitou". „Je to přesně to, čeho jsme se obávali, že tím, jak bude počet hráčů a počet šachovnic v čase přibývat, se dostaneme do okamžiku, kdy už nikdo - a to ani ruská strana - nebude tu krizi řídit tak, jak si možná představoval," soudí.

Zda současná sankční válka mezi Západem a Ruskem více poškozuje jednu, nebo druhou stranu, si netroufl říct. „Každé sankce poškozují obě strany. Největší obětí je to, čemu diplomaté říkají potenciál vzájemné důvěry," tvrdí Kmoníček. Až krize na Ukrajině skončí, budou se podle něj vzájemné vztahy hojit několik let.

Politiku sankcí odmítá i prezident Miloš Zeman. Její používání hlava státu opakovaně označila za nesmyslné a neúčinné. Vyvolaná protiopatření totiž podle něj jen roztáčejí spirálu, která poškozuje ekonomické vztahy a prohlubuje nedůvěru mezi státy. S oblibou to dokládá na příkladu Kuby, kde desetiletí trvající embargo ze strany USA podle něj nedokázalo změnit politický kurz komunistického ostrova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…