Zemanův favorit Suchánek Senátem nejspíš projde. Podle ČSSD nemá žádný škraloup

11.09.2013 23:00

Prezident Miloš Zeman má po dvou nezdarech velkou naději na to, že Senát potvrdí jeho dalšího kandidáta na ústavního soudce. Má se jím stát odborník na ústavní právo Radovan Suchánek, který byl také náměstkem tří ministrů zdravotnictví a působí i jako poradce místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha.

Zemanův favorit Suchánek Senátem nejspíš projde. Podle ČSSD nemá žádný škraloup
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Kroměříži

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha ve středu ČTK řekl, že zatím nezaznamenal žádný hlas proti Suchánkově kandidatuře mezi sociálními demokraty, kteří mají v horní komoře většinu. "On evidentně nemá žádný škraloup, který by se s ním nesl, takže je to otázka posouzení jeho mládí, jeho publikačních schopností a tak dále, což si myslím, že splňuje," uvedl Vícha na adresu čtyřicetiletého Suchánka.

Suchánek je náhradou za Sváčka

Zeman v nominačním dopise senátorům vyzdvihl Suchánkův věk jako přednost pro sbor ústavních soudců. Podle prezidenta má být složen nejen z právníků z různých oborů, ale i z různých věkových skupin. "S ohledem na délku funkčního období soudce Ústavního soudu i na možnost opakovaného jmenování by se mohl mnou nominovaný kandidát stát jednou z nejvýraznějších osobností ústavního soudnictví," uvedl prezident.

Senát bude o Suchánkově nominaci rozhodovat na některé z příštích schůzí. U Ústavního soudu by měl nastoupit na místo po Dagmar Lastovecké. Zeman chtěl původně tento post obsadit šéfem Městského soudu v Praze Janem Sváčkem, Senát mu ho ale neschválil. Předtím ze Zemanových kandidátů odmítl znovuzvolení Miloslava Výborného ústavním soudcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…