Zemanův kanál prý může ohrozit pitnou vodu

17.12.2013 12:42

Již v předvolební kampani prezident Miloš Zeman prosazoval výstavbu kanálu Dunaj - Odra - Labe jako dopravní cesty. Pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přislíbil, že vláda se projektem bude zabývat, ale je třeba ho řešit i na mezinárodní úrovni. Ekologové však bijí na poplach. Výstavba kanálu může ohrozit pitnou vodu pro občany z jihu Moravy. Informuje o tom Mf DNES.

Zemanův kanál prý může ohrozit pitnou vodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš zeman

„Ano, spodní voda, to je obrovský problém. Trasa kanálu kříží jeden z největších rezervoárů pitné vody, které tu vůbec máme,“ upozorňuje expert pro územní plánování Jiří Löw. Tento muž se problematikou kanálu zabýval již v osmdesátých letech minulého století, kdy ho prosazoval ještě komunistický režim. Hlasitě tak činil např. předseda JZD Slušovice František Čuba, kterého letos vyznamenal právě prezident Zeman.

Hydrolog Hubert Kříž k tomu dodává, že o kanálu se hovořilo i v devadesátých letech, a to s obyvateli obcí, které budou výstavbou kanálu dotčeny. Občané prý nebyli výstavbě nijak zvlášť nakloněni.

Zaznívají však i hlasy, které se přiklánějí na stranu prezidenta Zemana. Vodohospodář Josef Podzimek v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz poukázal na to, že vodní doprava je ekologická a navíc by bylo možné přivádět vodu z Dunaje do sušších oblastí. Kříž přesto trvá na tom, že Zemanův záměr je značně rizikový.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…