Zemanův kanál zaujal i Slováky. Chtějí k němu připojit i řeku Váh

05.10.2013 7:09

Plán prezidenta Miloše Zemana na vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe zaujal i slovenskou stranu. Ve hře jsou dvě varianty. Buď vybudovat kanál spojující Odru s Váhem přes Jablunkovský průsmyk, nebo spojení řek Morava a Váh mezi městy Hodonín a Piešťany. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Zemanův kanál zaujal i Slováky. Chtějí k němu připojit i řeku Váh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

List ale uvádí, že vybudování kanálu Jablunkovským průsmykem značně komplikuje terén. Samotný Jablunkov se totiž nachází v nadmořské výšce kolem 400 metrů. Přesto český stát stále s možností vybudovat zde vodní cestu počítá.

Je ale i v plánech slovenské strany: „Podle schválené koncepce se počítá s přípravou této stavby až po roce 2025,“ cituje deník Vladimíra Nováka, předsedu Slovenského plavebního kongresu-neziskového sdružení odborníků z oblasti vodních cest.

Výhodnost jižní trasy, tedy spojení řek Váh a Morava přibližně mezi městy Hodonín a Piešťany, má v Česku posoudit studie. Na Slovensku se posuzováním této varianty mají zabývat dvě vysoké školy, v Bratislavě a v Žilině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…