Je dobře, že jsme se ohradili! Pazderka udeřil v otázce srpna 1968

07.06.2019 22:16

Bývalý zpravodaj ČT mimo jiné v Moskvě a šéfredaktor deníku Aktuálně.cz Josef Pazderka nabídl posluchačům Českého rozhlasu osobními zkušenostmi podložený pohled na současné Rusko. Pazderka má obavy, že Vladimir Putin probouzí v lidech pocity o velké sovětské minulosti, kdy se svět Sovětů bál, a protože se jich bál, tak si jich i vážil. Rusové jsou prý dnes doslova bičováni propagandou, která je může vrátit do myšlenkových starých kolejí.

Je dobře, že jsme se ohradili! Pazderka udeřil v otázce srpna 1968
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Hned v úvodu rozhovoru prozradil, že s návrhem na uznání sovětských okupantů Československa z roku 1968 přišel komunistický poslanec Jurij Sinělščikov, který se na okupaci naší vlasti osobně podílel. Ale vzhledem k tomu, že ruští komunisté nemají v parlamentu většinu, návrh nemusí projít. Pazderka prý však nedokáže posoudit, jak se k návrhu postaví vládní stran Jednotné Rusko.  

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

„Jurij Sinělščikov cítí, že ta atmosféra v Rusku, která se po dlouhé masáži vrací k takovým těm sovětským mýtům, nazrává k tomu, aby tento návrh mohl mít určitou podporu,“ dovysvětlil šéfredaktor. A voliči komunistů prý tuto snahu vítají, protože nostalgicky vzpomínají na éru sovětské moci. Tito lidé podle Pazderky stále chtějí věřit tomu, že v roce 1968 působili v Československu podporovatelé Adolfa Hitlera a měli tu připravené sklady zbraní.

„Staré sovětské mýty mají velkou sílu a znova se vracejí do hry. Já se bojím, že se vracejí do hry záměrně, že je to součást určitého konceptu vládnutí Vladimira Putina, který apeluje na emoce a city lidí, kteří se vztahují k Sovětskému svazu jako k velmoci,“ zaznělo z úst hosta. Podle něj to ukazuje, že ruská společnost se dodnes nevyrovnala se svou sovětskou minulostí, s vražděním Poláků v Katyni, s invazí do Československa z roku 1968, s invazí do Afghánistánu a s dalšími problematickými momenty sovětských dějin.

Šéfredaktor má za to, že Češi udělali dobře, když se proti přijetí zákona o roce 1968 ohradili. Musíme dát Rusku najevo, že máme určité hodnoty, které si budeme hájit, protože v ruských médiích se na ně prý zřetel nebere.

„Současná společnost je doslova bičována ostrou propagandou, která se valí na lidi z oficiálních televizních kanálů a novin. Ty jsou pod přímým vlivem Kremlu. Viděl jsem televizní debaty, které už jdou za hranice dobrého vkusu. Polský představitel hájící oficiální stanovisko své země byl doslova vyveden ze studia a provázely ho velmi sprosté nadávky. Agresivita a vulgarita jsou na vzestupu, a tak není divu, že se podobná témata vracejí do hry,“ prozradil Pazderka.

Šéfredaktor by považoval za správné, kdyby se česká strana zastala těch ruských lidí, kteří o roce 1968 nebo o Katyni mluví pravdu, kvůli čemuž jsou v Rusku vystaveni nepříjemnému tlaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…