Zemanův nápad na povinnou volbu nikam nevede, myslí si politolog. Ale jedno řešení by tu bylo

23.05.2014 22:51

V pátečním pořadu České televize Události komentáře se řešilo to, proč v Česku, ale i dalších evropských zemích při volbách do Evropského parlamentu klesá volební účast. O situaci mluvil bruselský zpravodaj ČT Bohumil Vostal a politolog Tomáš Lebeda.

Zemanův nápad na povinnou volbu nikam nevede, myslí si politolog. Ale jedno řešení by tu bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Vostal zmínil fakt, že ve čtvrtek, kdy probíhaly v Nizozemsku volby do europarlamentu, panovalo v této zemi slunečné počasí, což považuje za jednu z příčin tamní nízké volební účasti. Jaká je ve skutečnosti, bude známo až po zveřejnění volebních výsledků v noci na pondělí, ale podle průzkumů přišlo k volbám jen asi 35% oprávněných voličů.

Zatím se zdá, že ke zvýšení volební účasti nepomůže ani novinka, podle níž si voliči v těchto volbách mohou vybrat i vlivného šéfa Evropské komise. Zdá se tomu nasvědčovat to, že sledovanost předvolebních debat na německých televizích nebyla příliš vysoká.

Politolog: Lidé považují eurovolby za volby druhého řádu

Podle politologa Tomáše Lebedy voliči ve všech evropských zemích považují eurovolby za volby druhého řádu. „Mají pocit, že se jich tak moc netýkají, že je to něco vzdáleného,“ poznamenal s tím, že v žádném státě není při hlasování o Evropském parlamentu větší účast, než při volbě do národních zákonodárných sborů.

V naší zemi může  za nízkou volební účast ve volbách do Evropského parlamentu i ta část české politické elity, která systematicky podkopává autoritu EU výroky o tom, že jde jen o byrokratický kolos.

Povinné volby jsou relikt minulosti

Za vhodný nepovažuje Lebeda prezidentův nápad zavést v ČR povinné volby, ty jsou nyní jen ve čtyřech evropských zemích. Jde o relikt minulosti, zaváděly se v době po první světové válce. „A neznám zemi, kde by se zpětně zaváděla povinná volební účast poté, co byla zrušena.“

Naopak za vhodné by považoval snížení věkové hranice pro možnost volit, a to i na 16 let, jak se to stalo v Rakousku. Podle Lebedy jsou současní mladí lidé v politice dostatečně zorientovaní. Jenže u nás od mladých lidí po takovém kroku není poptávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…