Zemanův názor na to, že EU platí Turecku, aby k nám neposílalo uprchlíky? Římská říše také platila sousedům za to, že na ni neútočili

01.12.2015 13:00

Prezident Miloš Zeman podporuje rozhodnutí německé vlády zapojit se do bojů proti Islámskému státu. Je jedině dobře, když proti IS budou země bojovat, tlumočil dnes jeho postoj mluvčí Jiří Ovčáček. Německo chce do bojů v Sýrii a Iráku nasadit 1200 vojáků.

Zemanův názor na to, že EU platí Turecku, aby k nám neposílalo uprchlíky? Římská říše také platila sousedům za to, že na ni neútočili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

Vojenskou operaci proti radikálnímu islamistickému hnutí schválila německá vláda dnes. Záležitost musí nyní posoudit parlament, od kterého se ale rovněž předpokládá hladký souhlas. Německo do bojů nasadí 1200 vojáků, průzkumná letadla Tornado, tankovací letoun a vojenskou fregatu. Mandát mise bude prozatím omezen na dvanáct měsíců.

„Je jedině dobře, že se země zapojují do boje s takzvaným Islámským státem, to znamená, takový krok má podporu pana prezidenta,“ uvedl Ovčáček. Připomněl také Zemanův projev na Valném shromáždění OSN, kde český prezident vyzval ke společné mezinárodní akci proti Islámskému státu.

Akce proti IS v posledních týdnech vystupňovaly Francie a Rusko, jejichž občané se stali terčem teroristických útoků organizovaných islámskými radikály.

Návštěvě jihokorejské prezidentky bude dominovat ekonomika a energetika

Ovčáček také připomněl, že dnes přilétá na návštěvu ČR jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. Součástí návštěvy je též česko-korejský podnikatelský seminář, který se bude konat zítra v Míčovně Pražského hradu. Miloš Zeman i Pak Kun-hje na semináři zítra v 15 hodin přednesou své projevy. Návštěvě bude dominovat spolupráce v ekonomické oblasti a v oblasti energetiky.

V neděli odjíždí prezident na Ústecko

Tuto neděli bude na radiu Frekvence 1 vysílán tradiční rozhovor s Milošem Zemanem ze zámku v Lánech. Ten samý den Zeman odjede do Ústeckého kraje, kde v pondělí zahájí třídenní krajskou návštěvu. Ta bude poslední krajskou návštěvou prezidenta v letošním roce. Prezident se setká s ústeckým hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM), s řediteli příspěvkových organizací, se zástupci odborů, s poslanci a senátory a s poslanci Evropského parlamentu zvolenými za Ústecký kraj.

Setkání s občany čekají Zemana v Benešově nad Ploučnicí, v Lovosicích, v Lounech a v Kadani. Besedovat bude se studenty Podkrušnohorského gymnázia.

Cesty po krajích ČR zahájí Zeman v příštím roce návštěvou Jihomoravského kraje.

Za Zemanovo kouření v restauraci prezidentská kancelář nic neplatila

Ovčáček rovněž popřel informace serveru iDnes.cz, že prezidentská kancelář musela zaplatit 15 tisíc korun za to, že prezident kouřil v brněnské restauraci Pavilon. „Nic takového. Kancelář prezidenta republiky žádnou částku v této věci nehradila, hostitelem byl Ústavní soud,“ podotkl Ovčáček.

Odpověděl také na jeden z novinářských dotazů týkající se názoru prezidenta na fakt, že EU bude platit Turecku za to, že nebude do Evropy pouštět uprchlíky. Prezident prý toto rozhodnutí nebude rozporovat. Ovčáček ale upozornil, že již dříve Zeman poukázal na to, že Římská říše platila svým sousedům tzv. tribut proto, aby na ni neútočili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…