Zemanův oblíbený rektor Bek promluvil o jmenování profesorů. Prezident do toho prý nemá co mluvit

21.11.2014 11:45

Tento týden se prezident Miloš Zeman a ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) shodli na tom, že hlava státu bude dál udělovat profesorům jmenovací dekrety. Prezident ale získá právo zpochybnit kandidáta a tím iniciovat přezkumné řízení. Nesouhlas s takovou změnou ale v rozhovoru pro server iDnes.cz vyjádřil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Zemanův oblíbený rektor Bek promluvil o jmenování profesorů. Prezident do toho prý nemá co mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Především upozornil, že v návrhu novely vysokoškolského zákona, kterou mu ve čtvrtek zaslalo Ministerstvo školství, žádné takové ustanovení není. „Zatím jsme neviděli návrh, který by něco takového obsahoval. Mohu tedy jen komentovat stanovisko pana prezidenta, které znám z médií,“ uvedl rektor s tím, že podle jeho názoru by rozhodnutí vědeckých rad nikdo další přezkoumávat neměl.

Další přehodnocování je nadbytečné

Podle Beka to není dobrý nápad, protože kandidáta nejprve posuzuje speciální komise ke jmenování profesora, která je složena z odborníků příslušného oboru a z externích odborníků. O celé věci pak hlasuje fakultní vědecká rada a univerzitní vědecká rada tajným hlasováním. „To považuji za zcela dostatečné pro posouzení předpokladů člověka pro výkon funkce profesora. Myslím, že další přehodnocování je nadbytečné,“ řekl Bek.

V narážce na to, že by do jmenování profesorů měl mluvit prezident, uvedl, že pokud jde o posuzování něčeho jiného, než je odborná stránka věci, tak to hodnotí jako velmi riskantní z hlediska případného politického zneužití.

Jmenovací dekret má prezident podepsat bez přezkoumávání

Prezident by proto podle něj měl jmenovací dekret podepsat, aniž by jeho udělení přezkoumával. Myslí si, že prezidentův podpis má mít symbolickou roli, nemá znamenat „reálné meritorní posuzování věci“. „Rektor také neposuzuje to, jak vypadá jednotlivý absolvent magisterského studia. To posoudila k tomu určená komise, která mu dala známku,“ argumentoval Bek ve zmíněném rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…