Zemanův projev byl na úrovni ruských dezinformačních webů. Veselé Vánoce přejí Číňané. Palata, Šídlo, Feri nebo Peszynski si užili „svátek“ nad prezidentovým poselstvím

26.12.2016 20:41

Prezident Miloš Zeman znovu rozvířil politické i mediální vody. Na jeho poselství reagují politici i média. Nechybějí ani velmi kritické reakce. Předseda TOP 09 konstatoval, že prezident pronesl projev, v němž nebylo možné nalézt nějakou vizi. Zato lidovecký poslanec Ivan Gabal v Zemanových slovech vizi viděl. Nekompromisně zhodnotil proslov prezidenta i komentátor Luboš Palata.

Zemanův projev byl na úrovni ruských dezinformačních webů. Veselé Vánoce přejí Číňané. Palata, Šídlo, Feri nebo Peszynski si užili „svátek“ nad prezidentovým poselstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Zemanův projev má informační pravdivost na úrovni ruských dezinformačních webů. Lež o uprchlické krizi a její spojitosti s terorismem zůstane lží, i kdyby ji Zeman opakoval stokrát,“ zhodnotil zostra Vánoční poselství prezidenta Zemana novinář MF Dnes Luboš Palata na sociální síti Facebook. A nebyl sám.

Kritický byl i Jindřich Šídlo, jenž nyní pracuje pro server Seznam.cz. Svérázným způsobem okomentoval prezidentova slova o důležitosti letošní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Nikoli poprvé Zeman divákům slíbil, že se s čínskou stranou podařilo uzavřít významné obchodní smlouvy. Šídlo podotkl, že v České republice investuje soukromá investiční skupina CEFC. A Čína je i nadále komunistickou zemí. „Jistě a na závěr Vám krásné Vánoce a šťastný nový rok přeje CEFC a ÚV KS Číny,“ napsal Šídlo.

Stranou nezůstal ani občanský aktivista Tomasz Peszynski, když vychválil práci think-tanku Evropské hodnoty. Zeman tuto organizaci v projevu také zmínil, byť nepřímo, když mluvil o pornoherci, který chce určovat, jaké weby jsou ještě přijatelné a jaké už ne. Narážel tím na minulost zástupce ředitele think-tanku Jakuba Jandy, který se v pornu skutečně objevil.

Fakt, že prezident považoval za podstatné Evropské hodnoty nepřímo zmínit, považuje Peszynski za důkaz, že think-tank dělá svou práci v boji proti dezinformačním zprávám dobře. „Evropské hodnoty dělají dobře svou práci... Jeden o nich mluvil. I o Vánocích...,“ napsal o prezidentovi aktivista.

Nemlčeli ani politici. Předsedové ODS Petr Fiala a TOP 09 Miroslav Kalousek se shodli na tom, že prezident vlastně neřekl nic podstatného. Lidovecký poslanec Ivan Gabal to viděl jinak. „Bez vize? Nebránit se dezinformačním útokům v roce dvojích volebních kampaní a voleb je vize srozumitelná, představitelná a zcela konkrétní,“ prohlásil na sociální síti zákonodárce.

Dominik Feri z TOP 09 si v projevu našel přece jen něco pozitivního. „Vánoční projev Miloše Zemana je zatím v pohodě. Zejména části, kdy kašle nebo pije,“ soudí Feri.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…