Zemanův úřad se vyjádřil k žádosti o milost pro Jiřího Kajínka. Máme dokument přímo z Hradu

02.06.2014 10:41

Jiskřička naděje na udělení milosti opět svitla doživotně odsouzenému Jiřímu Kajínkovi. Kancelář prezidenta republiky totiž postoupila Ministerstvu spravedlnosti žádost Demokratické strany zelených o udělení milosti.

Zemanův úřad se vyjádřil k žádosti o milost pro Jiřího Kajínka. Máme dokument přímo z Hradu
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek, který je odsouzený za dvě vraždy a pokus o třetí k doživotnímu vězení, v minulosti neuspěl s žádostmi o obnovení procesu ani s udělením milosti. To se ale může změnit. Ministerstvo spravedlnosti, na které Miloš Zeman loni v listopadu převedl právo milosti udělovat a zamítat, s výjimkou žádostí těch, kteří jsou nevyléčitelně nemocní, má totiž teď na stole novou prosbu o milost.

Co stojí v žádosti o milost

„Máme za to, že vyšetřování jeho případu nebylo vedeno řádně. Nebyla provedena rekonstrukce činu, za který byl odsouzen na doživotí. Nebyly provedeny ani konfrontace svědků. Proti Jiřímu Kajínkovi neexistuje jediný přímý důkaz, že je vrah,“ píše Demokratická strana zelených v žádosti o milost prezidentu republiky.

„Ze všech pochybení, které kauza Kajínek nese, je zřejmé, že byl odsouzen proto, aby byli kryti skuteční viníci. České soudy hodnotily jen předložené důkazy a zřejmě proto nemohly dojít k jiným závěrům. S podivem přijímáme skutečnost, že Nejvyšší soud zamítl stížnost na porušení zákona, kterou ve prospěch Jiřího Kajínka podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Nová, řádně vedená vyšetřování a následný proces by zřejmě odhalily skutečného pachatele. V obavě, že byl na doživotí odsouzen nevinný člověk, Vás tímto žádáme o udělení milosti pro pana Jiřího Kajínka,“ stojí dále v dokumentu. 

Odpověď z Hradu

„Sdělujeme Vám, že v souvislosti s rozhodnutím prezidenta republiky ze dne 29. listopadu 2013, kterým byla pravomoc provádět řízení o žádostech o milost přenesena na ministra spravedlnosti, jsme Vaši žádost o milost postoupili na Ministerstvo spravedlnosti. Délka příslušného řízení je závislá na náročnosti potřeného šetření, shromáždění všech spisů, podkladů a doplňujících zpráv a nedá se tedy přesně stanovit,“ odpověděl ředitel Odboru legislativy a práva Václav Pelikán z Kanceláře prezidenta republiky v dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Řada je na ministerstvu

Jak se Ministerstvo spravedlnosti v čele s ministryní Helenou Válkovou (ANO) k žádosti o milost postaví, není v tuto chvíli jasné. Válková (ANO) však Kajínka v březnu navštívila ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kde si svůj trest odpykává. Slíbila mu, že po vzoru svých předchůdců i ona přezkoumá jeho spis, a nejznámější český vězeň se zase na oplátku zaručil, že už nebude utíkat.

Pod žádostí Demokratické strany zelených je podepsán její předseda Jiří Anderle spolu s místopředsedou Janem Sladkým. Anderle se v kauze angažuje už od roku 1999. Naposledy odvezl do prezidentské kanceláře Václavu Klausovi 202 žádostí o milost. Celkem již prezidentům předal 483 žádostí.

Kajínek je za mřížemi je od roku 1998. Tehdy ho plzeňský krajský soud poslal na doživotí za dvě vraždy a pokus o třetí z května 1993. O jeho útěku z nejstřeženější věznice Mírov v roce 2000 byl natočen také film. Na svobodu by se měl dostat nejdříve v roce 2022, pokud nedojde k zvratu v jeho případu.

reklama

autor: kup

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…