Zemanův výrok o Lebensbornu byl hodně přes čáru, míní eurokomisařka Jourová

10.02.2015 18:55

Hostem úterní Kauzy dne na Rádiu Impuls byla česká eurokomisařka Věra Jourová, která svým přechodem odstartovala výměny na ministerských pozicích za hnutí ANO ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). V rádiu se ale nerozebíraly změny ve vládě. Tématem číslo jedna byla bezpečnost v EU. Eurokomisařka pro spravedlnost také okomentovala kauzu Evy Michalákové, výrok prezidenta Miloše Zemana a prozradila, proč má neustále plný e-mail.

Zemanův výrok o Lebensbornu byl hodně přes čáru, míní eurokomisařka Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

V Evropské komisi se řeší jak problematika bezpečnosti, tak i volební otázky. "Je to i situace v některých zemích, kde byly či budou volby a my tam máme obavy z vývoje, ale my jedeme na dvou frontách, protože současně pracujeme na tom, abychom EU posunuli kupředu," podotýká.

Bezpečnost je ale důležitější, ačkoli eurokomisaři odmítají vyvolávat paniku. "To bychom udělali krok k tomu, co chce druhá strana," podotkla eurokomisařka. Na stole je debata o sbírání dat v leteckém provozu. Cílem sdílení a ochrany dat v rámci celé EU je zachytit případné navrátilce z rizikových oblastí Islámského státu. Zahraničních bojovníků je prý v tuto chvíli asi dvanáct tisíc z různých koutů světa. Evropská komise teď chystá legislativu, na jejímž základě následně bude možné zahraniční bojovníky při pokusu o návrat domů stíhat.

Výrok prezidenta Zemana byl hodně přes čáru

Vyjádřila se i ke kauze Evy Michalákové a jejích synů, toho času držených v Norsku. "Když čerpám z českých médií, tak mám dojem, že se stala veliká nespravedlnost, ale jako právník vím, že je třeba dívat se na tu věc komplexně. A jako eurokomisařka nemohu nijak hodnotit postup orgánů z nečlenské země EU," zdůraznila Jourová. V obecné rovině poznamenala, že zájmy dítěte by měly vždy být na prvním místě. Vyjádřila se i k výroku prezidenta Miloše Zemana, který v souvislosti s norským systémem ochrany dětí hovořil o nacistickém programu Lebensborn. "Mně přijde, že to bylo hodně za čárou," vyjádřila svůj názor eurokomisařka.

Lidé si jí prý ale často stěžují na nespravedlnosti. "Mám plný e-mail zpráv od lidí, kterým se stala nespravedlnost, protože lidé si často myslí, že jako eurokomisařka pro spravedlnost jsem ta poslední instance. Ale takhle to není, lidé mě informují o živých kauzách, které musí řešit příslušné soudy, a já nezmůžu mnoho," popsala svou pozici. "Ale můžu hodně ovlivňovat úroveň evropského soudnictví."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…