Zemanův výrok o Schapirovi je podle Zaorálka nešťastný

07.04.2015 13:58

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nešťastné a nepříliš diplomatické. Zaorálek to napsal na Twitteru.

Zemanův výrok o Schapirovi je podle Zaorálka nešťastný
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Schapiro koncem března v České televizi uvedl, že by bylo nešťastné, kdyby se Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil 9. května vojenské přehlídky v Moskvě v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují Ukrajinu. Zároveň ale řekl, že mu nepřísluší, aby prezidentovi říkal, co má a nemá dělat. Zeman o víkendu v rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásil, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené. 
   
"Říkáme, že chceme, aby spolu všichni mluvili. Neměli bychom nikomu takto zavírat dveře," uvedl Zaorálek. 
   
Zemana v neděli za jeho slova kritizoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj prezidentova reakce nebyla adekvátní. Doufá, že Zemanovo vyjádření nebude negativně ovlivňovat vztahy se spojenci. Prezident i vláda podle premiéra mají vycházet v diplomacii z národních zájmů a hájit je. 
   
Českého prezidenta naopak ocenil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. "Zeman je prostě člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Ne všichni jsou takoví, bohužel," poznamenal Lavrov v interview šéfovi prokremelského mediálního holdingu Rossija segodňa Dmitriji Kiseljovovi. V rozhovoru vysílaném v pondělí večer označil Lavrov vyjádření amerického velvyslance za "děs", který ani nebude komentovat. 
   
"Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy," napsal Schapiro v nedělním prohlášení z dovolené v USA. 
   
Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. Zemanovu účast na oslavách kritizují koaliční politici i pravicová opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy na středečním zasedání podle návrhu ministerstva zahraničí schválí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…