Země EU ocenily nápad, aby investorské spory řešil speciální soud

07.05.2015 15:56

Dlouhodobým řešením sporů mezi investory a státy by mohlo být zřízení speciálního mezinárodního soudu, navrhuje evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. Její návrh, jak lépe rozhodovat konflikty, které teď v mezinárodních smlouvách řeší arbitrážní mechanismy, dnes v Bruselu ocenili příslušní ministři členských zemí EU.

Země EU ocenily nápad, aby investorské spory řešil speciální soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ministr zahraničí předsednického Lotyšska Edgars Rinkévičs ale zároveň na tiskové konferenci zdůraznil, že státy osmadvacítky si chtějí počkat na konkrétní podobu budoucího legislativního návrhu. 
   
Mechanismus investorských arbitráží (Investor State Dispute Settlement-ISDS) je nyní obvyklou součástí mezinárodních smluv. Stal se však jedním z kritiky nejvíce odmítaných částí nyní dojednávané smlouvy o volném obchodu mezi EU a USA známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Ve snaze věc uklidnit a navrhnout nový způsob řešení předložila nyní Malmströmová europarlamentu a členským zemím unie koncepční materiál, s možnými způsoby řešení. 
   
"Udělali jsme velký pokrok ve snaze uklidnit různé obavy a posílit transparentnost," poznamenala Malmströmová na tiskové konferenci. Zdůraznila, že systém ISDS se snaží reformovat. "Chci najít moderní způsob řešení, které chrání investory proti diskriminaci, ale dělá to otevřeně, průhledně a legitimně," vysvětlila dnes eurokomisařka novinářům. 
   
"Nyní se hledá společná pozice EU, není připraven právně závazný vyjednávací materiál," vysvětlil dnes novinářům český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Je proto podle něj předčasné z české strany zaujímat už nyní konečný postoj. "Tady více než kdekoliv jinde platí, že ďábel je skrytý v detailu. Ale obecně my ISDS podporujeme. Jsme si téměř jisti, že to bude lepší než naše dvojstranné smlouvy," řekl. 
   
Materiál, který už probíral také výbor pro zahraniční obchod europarlamentu, nabízí možnosti jak lépe zajistit výsadní právo států určovat si na svém území pravidla, jak se vyhýbat střetu zájmů nebo jak nastavit vztahy mezi nutnou ochranou investorů a soudy v jednotlivých státech. 
   
Dokument se zabývá představou změny systému tak, aby více odpovídala klasickému soudnictví, kdy by členové tribunálů byli určováni trvale a existoval systém, jak se lze proti jejich rozhodnutí odvolat. Dlouhodobým řešením by pak podle názoru Evropské komise měl být vznik trvale existujícího mezinárodního investičního soudu, který by nahradil systém dvoustranných dohod. Materiál připomíná, že způsob, jakým tuto otázku nakonec EU a USA vyřeší v TTIP v zásadě určí budoucí standard, a chystaná smlouva je tedy příležitostí jak systém reformovat a vylepšit. 
   
Podle lotyšského ministra zahraničí dnes Malmströmová rozptýlila většinu základních pochybností, které ohledně ISDS země unie měly. "Je důležité, abychom viděli konkrétní návrh a mohli zaujmout formálnější pozici," dodal Rinkévičs. Ten chce mít Malmströmová hotový letos v létě. 
   
Ve Washingtonu nedávno skončilo už deváté vyjednávací kolo diplomatů z EU i USA. Smlouvu, která má zásadním způsobem podpořit vzájemný obchod osmadvacítky a Spojených států, odmítají některé nevládní organizace, odbory a část evropských politiků. Vadí jim například údajné ohrožení evropských standardů ochrany spotřebitelů či podle nich malá míra otevřenosti, s jakou evropské instituce o probíhajících jednáních informují. Evropská komise podobná obvinění odmítá jako nepodložená. 
   
Její loňský průzkum názorů evropské veřejnosti však ukázal vysokou míru skepse vůči mechanismu ISDS. Proto už v lednu eurokomisařka Malmströmová prohlásila, že tento postoj bude potřeba nějakým způsobem zohlednit v situaci, kdy země EU mají uzavřených přibližně 1400 smluv podobného typu, některé už od 50. let minulého století. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…