Země V4 si vytvoří krizové středisko pro zvládání migrace

21.11.2016 19:50

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko vytvoří krizové středisko pro zvládání migrace. To má sloužit hlavně ke koordinaci a výměně informací. Ve Varšavě to dnes oznámil maďarský ministr vnitra společně se svými kolegy z Visegrádské čtyřky. Informovala o tom mimo jiné zahraniční média.

Země V4 si vytvoří krizové středisko pro zvládání migrace
Foto: Vít Hassan
Popisek: Noční zásah těžkooděnců v uprchlickém táboře v Calais

Středisko by mělo sídlit v Polsku a mělo by koordinovat opatření členských států V4 při pomoci uprchlíkům v krizových oblastech. Agentura MTI pak dodává, že bude sloužit jako platforma pro sdílení informací o opatřeních jednotlivých států při zvládání migrační krize a pro koordinaci vynakládání prostředků na daná opatření. 

„Usilujeme o to, aby naše společné stanovisko, nesouhlasící se systémem přerozdělování uprchlíků, akceptovali naši partneři z EU. Soudíme, že tento systém je prostě neefektivní,“ uvedl polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak. Systém kvót podle něj migrační krizi neřeší, ale zhoršuje. 

Původní text ZDE.

Visegrádská čtyřka se mimo jiné shodla na tom, že je důležité utěsnit vnější hranice Evropské unie. „Příkladem může být postoj našich přátel z Maďarska, kteří jako první utěsnili maďarské hranice, představující vnější hranici Unie, přičemž čelili útokům ze strany dalších partnerů,“ dodal Blaszczak s tím, že šlo však o oprávněný postup Maďarů. 

Visegrádská skupina se rovněž vyslovila pro pomoc uprchlíkům v místech mimo Evropskou unii – tedy v táborech v Libanonu a v Jordánsku. 

 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…