Země si připomíná 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy

21.08.2013 6:51

Česká republika si dnes připomíná 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, při této příležitosti se konají různé vzpomínkové akce. Prezident Miloš Zeman navštíví v Praze výstavu pořádanou Jazzovou sekcí, premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastní pietního aktu u Českého rozhlasu, který se stal jedním ze symbolů srpnových událostí.

Země si připomíná 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Konat se budou také shromáždění aktivistů. Na Staroměstském náměstí se sejdou na akci zvané Občané proti okupaci - včera tanky, dneska banky. Náměstí republiky bude ve znamení shromáždění občanského sdružení Publicum Commodum.

Knihovna Václava Havla a Ústav pro studium totalitních režimů pozvali do Česka lotyšského disidenta Aldise Cilinskise, který po vpádu armád proti tomuto postupu protestoval. Posléze byl sovětským režimem pronásledován.

Před 45 lety překročily armády pěti států východního bloku hranice Československa, bez vědomí zástupců států. V prvním sledu vtrhlo do země zhruba 100.000 vojáků s 2300 tanky a 700 letadly. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750.000 vojáků a 6000 tanků.

Invaze zastavila Pražské jaro

Zatímco vojáci Maďarska, NDR, Bulharska a Polska se z československého území po krátké době stáhli, pobyt sovětských vojsk byl legalizován v říjnu 1968 Národním shromážděním smlouvou o jejich dočasném pobytu. Ten se nakonec protáhl na 23 let.

Invaze a moskevský diktát zastavily takzvané Pražské jaro - pokus československých komunistů o nastolení "socialismu s lidskou tváří". V Československu poté začalo normalizační období, které ukončil až listopad 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …