Moderátorka Terezie Kašparovská poukázala na to, že podle statistik se z potravin u nás nejvíce falšují víno, lihoviny, med, džem a ryby. Podle Jurečky se ale zvyšuje činnost dozorových orgánů. Konkrétně u Státní zemědělské a potravinářské inspekce byl zvýšen počet lidí, kteří se pohybují v terénu. „Jdeme cestou, abychom odkontrolovali maximální počet vzorků,“ podotkl ministr.
Bendl nezapomněl připomenout zásluhy vlády, jíž dominovala jeho mateřská strana. Poukázal na to, že bývalá vláda připravila nový zákon o potravinách a že za doby jejího působení vznikl také web Potraviny na pranýři. Poznamenal nicméně, že o tom, co se prodává, rozhodují lidé. „Naší povinností je vytvořit těm, kdo produkují potraviny, podmínky, aby uspěli na trhu,“ uvedl s tím, že sami lidé by se měli více ptát na informace o potravinách. Stát by měl podle něj hlídat i to, že k nám občas jsou dováženy potraviny, které nejsou příliš kvalitní.
Český zákazník se za poslední roky změnil
Jurečka přiznal, že český zákazník se v poslední době mění. „Ještě před pěti, čtyřmi lety byla jediným kritériem cena,“ podotkl s tím, že tomu paradoxně pomohly kauzy okurky ze Španělska a posypová sůl z Polska. Vyzdvihl i přínos soutěže Regionální potravina. Když prý výrobci v této soutěži uspějí, rostou jim prodeje o 5 až 30 %.
V legislativě bude nově zavedena kategorie „česká potravina“. Pokud půjde o jednosložkovou potravinu, například o jablka, bude muset k získání tohoto označení doložit, že byla vyprodukována na území ČR. Jestliže to bude výrobek složený z více surovin, například salám, bude muset obsahovat aspoň 75 % surovin z komodit vyrobených na území ČR. Státní orgány budou také kontrolovat komerční značky, které řetězce označují jako české výrobky. Dosud tomu tak nebylo, a proto byly jako české potraviny mnohdy označovány i ty, které byly například na českém území jen zabaleny. K těmto změnám by mělo dojít ve druhé polovině tohoto roku.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vam