Zemědělci jsou biti, řetězce se naučí obejít každý zákon. Zemědělská Partie mezi Jurečkou a Bendlem

31.05.2015 12:31

O kontrole kvality potravinářských výrobků, o novele zákona o významné tržní síle nebo o tom, zda bude zakázán prodej sudového vína, se diskutovalo v dnešním vydání pořadu Partie na televizi Prima. Jeho hosty byli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Zemědělci jsou biti, řetězce se naučí obejít každý zákon. Zemědělská Partie mezi Jurečkou a Bendlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Moderátorka Terezie Kašparovská poukázala na to, že podle statistik se z potravin u nás nejvíce falšují víno, lihoviny, med, džem a ryby. Podle Jurečky se ale zvyšuje činnost dozorových orgánů. Konkrétně u Státní zemědělské a potravinářské inspekce byl zvýšen počet lidí, kteří se pohybují v terénu. „Jdeme cestou, abychom odkontrolovali maximální počet vzorků,“ podotkl ministr.

Bendl nezapomněl připomenout zásluhy vlády, jíž dominovala jeho mateřská strana. Poukázal na to, že bývalá vláda připravila nový zákon o potravinách a že za doby jejího působení vznikl také web Potraviny na pranýři. Poznamenal nicméně, že o tom, co se prodává, rozhodují lidé. „Naší povinností je vytvořit těm, kdo produkují potraviny, podmínky, aby uspěli na trhu,“ uvedl s tím, že sami lidé by se měli více ptát na informace o potravinách. Stát by měl podle něj hlídat i to, že k nám občas jsou dováženy potraviny, které nejsou příliš kvalitní.

Český zákazník se za poslední roky změnil

Jurečka přiznal, že český zákazník se v poslední době mění. „Ještě před pěti, čtyřmi lety byla jediným kritériem cena,“ podotkl s tím, že tomu paradoxně pomohly kauzy okurky ze Španělska a posypová sůl z Polska. Vyzdvihl i přínos soutěže Regionální potravina. Když prý výrobci v této soutěži uspějí, rostou jim prodeje o 5 až 30 %.

V legislativě bude nově zavedena kategorie „česká potravina“. Pokud půjde o jednosložkovou potravinu, například o jablka, bude muset k získání tohoto označení doložit, že byla vyprodukována na území ČR. Jestliže to bude výrobek složený z více surovin, například salám, bude muset obsahovat aspoň 75 % surovin z komodit vyrobených na území ČR. Státní orgány budou také kontrolovat komerční značky, které řetězce označují jako české výrobky. Dosud tomu tak nebylo, a proto byly jako české potraviny mnohdy označovány i ty, které byly například na českém území jen zabaleny. K těmto změnám by mělo dojít ve druhé polovině tohoto roku.

Vláda jen chce, aby se obchodní řetězce chovaly férově

Výrazně odlišné postoje zaujali Bendl a Jurečka ohledně připravované novely zákona o významné tržní síle. Jurečka odmítl tvrzení obchodních řetězců, že přijetí novely způsobí zvýšení cen potravin. A přirovnal tuto situaci k cenám roamingu, které byly před tím, než je začala regulovat EU, také neúměrně vysoké.

Podle Jurečky v současnosti také mnoho dalších ministrů ze zemí EU říká, že potravináři jsou v nerovném postavení vůči globálním hráčům. Naproti tomu podle Bendla je zmíněný zákon „k ničemu“. Podle něj se řetězce zákon už naučily obcházet. „Čeští výrobci potřebují méně byrokracie,“ podotkl.

Podle Jurečky současná vláda jen chce, aby se obchodní řetězce v obchodním styku chovaly férově. Jako příklad neférovosti uvedl to, že řetězec vyzve dodavatele, aby se zúčastnil oslav 15. výročí řetězce, jinak s ním na příští rok neuzavře smlouvu.

Jurečka odmítl informace, které se také objevily, totiž že vláda připravuje úplný zákaz prodeje sudového vína. Upozornil ale na to, že u vína prodávaného ze sudů se stává, že má vyšší obsah vody nebo glycerolu. „A když chceme zjistit původce, zjistíme, že jsou to dvě firmy sídlící na sídlišti a pak není s kým se bavit,“ posteskl si. Podle Jurečky není normální prodávat víno na benzince, ve večerce nebo v trafice. Proto prodejci vína budou muset mít licenci a to, co budou prodávat, bude muset mít dohledatelný původ. Příslušný zákon má být ve sněmovně na podzim.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…