Zemětřesení? Lidovci a komunisté dnes rozhodnou o osudu svých předsedů

27.10.2017 6:55

Širší vedení lidovců a komunistů se dnes scházejí v Praze kvůli hodnocení volebního výsledku. Obě strany skončily za svým očekáváním a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už oznámil, že na celostátní konferenci nabídne svou funkci k dispozici, připomíná ČTK.

Zemětřesení?  Lidovci a komunisté dnes rozhodnou o osudu svých předsedů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Vojtěcha Filipa

Sejdou se i nově zvolení poslanci ČSSD, kteří si zvolí vedení poslaneckého klubu.

KDU-ČSL nejprve čeká jednání celostátního výboru, který rozhodne o povolebním směřování strany. Předsednictvo už doporučilo odchod do opozice, stejné hlasy zaznívají i z regionů. Na následující celostátní konferenci, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy, se bude jednat o příčinách volebního neúspěchu a o setrvání Bělobrádka v čele strany. Členové předsednictva ale zastávají názor, že by Bělobrádek měl ve funkci zůstat.

KSČM na dnešek svolala výkonný výbor i ústřední výbor, které se budou zabývat důvody volební prohry i postojem strany k nadcházející volbě prezidenta. Očekává se rovněž, že poslanci KSČM zvolí nové vedení svého klubu. První zasedání poslaneckého klubu a volba jeho vedení čeká večer také sociální demokraty.

KSČM získala ve volbách 7,76 procenta hlasů, ČSSD 7,27 procenta hlasů, obě strany mají po 15 poslancích. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů a deset míst ve Sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…