Zemřel Jaroslav Kubera

20.01.2020 12:36

Dlouholetý primátor Teplic a současný předseda Senátu Jaroslav Kubera zemřel ve věku 72 let. Informaci přinesl server Novinky.cz, jemuž ji potvrdil místopředseda Senátu Jiří Růžička. Kuberu podle všeho postihla náhlá příhoda, zemřel v nemocnici v Ústí nad Labem.

Zemřel Jaroslav Kubera
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Kubera, který bavil svými humornými výroky nejen kolegy v politice, ale i veřejnost, byl předsedou horní komory od roku 2018. Byl ženatý, měl dvě dcery.

„Strašná zpráva. Dělal jsem s ním rozhovor skoro přesně před měsícem, byl energický a vtipný jako vždy. Nechápu. Měl jsem ho rád,“ uvedl ke skonu předsedy Senátu novinář Čestmír Strakatý.

Na víkendovém kongresu ODS v Praze ještě Kubera svým spolustraníkům doporučoval, aby voliče oslovovali při osobních setkáních, nestačí podle něj práce na sociálních sítích. Nelze podle něj spoléhat jen na staronového předsedu Petra Fialu, je nutné využít potenciál všech členů, kterých je zhruba 14 tisíc. Delegátům řekl, že 15 procent volebního zisku lze přesáhnout, když se do kampaně před volbami zapojí všichni.

„Všechny volby jsem vyhrál jenom díky tomu,“ řekl Kubera k výzvě k osobnímu kontaktu s voliči. Delegátům také vysvětlil, proč v týdnu uvedl, že příští volby opět vyhraje premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Soupeře je třeba ukolébat a potom zaútočit,“ uvedl. Sobotní projev Fialy označil za jeho nejlepší od doby, kdy byl poprvé zvolen. „Jen s Petrem Fialou 15 procent nepřesáhneme, musíme je přesáhnout s vámi, máme mnohonásobně víc členů než strany, které dosahují stejných výsledků. Ne Facebook, ne Twitter, ale osobní styk s lidmi,“ zdůraznil.

Řečník známý svými bonmoty a uznáváním konzervativních hodnot se věnoval také nově formulovanému ekologickému programu strany, v němž ODS mluví o potřebě adaptace na klimatické změny. Uvedl, že je strašné, jaké následky mají aktuální požáry v Austrálii. Nevybočují však podle něj z toho, co už se historicky stalo. Dřív ale oheň neohrožoval obydlené oblasti, konstatoval.

V novoročním projevu pak Kubera například varoval před omezováním svobody a vlivem sociálních sítí. Pozastavil se nad rozmachem zeleného byznysu, který je prý založen na šíření strachu z klimatických změn. Pozitivně naopak hodnotil změny, kterých Česko za tři desetiletí dosáhlo. „Nejsme bezprostředně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem ‚žít a nechat žít‘,“ uvedl Kubera.

V loňském roce podle předsedy Senátu extrémně rostl vliv sociálních sítí. Vedlo to prý k tomu, že mnozí žijí dva životy – jeden virtuální a jeden reálný. „Osobní setkání s lidmi žádná sociální síť nenahradí,“ podotkl Kubera.

Předseda Senátu si také posteskl nad pokračujícími útoky na svobodu jednotlivce, které bývají zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly. Jako příklad uvedl politickou korektnost nebo ekologickou posedlost. „Planeta se opravdu za čtrnáct dní, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí,“ řekl. Lidé by se podle Kubery měli spíše na oteplování planety připravovat, nežli utrácet peníze za marnou snahu je zastavit. „Klimatické konference nás nezachrání. Budeme muset začít každý sám u sebe,“ řekl.

Typickým jevem minulého roku bylo podle předsedy horní komory hledání vnitřního a vnějšího nepřítele pod heslem: „To, že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.“ Nejčastějšími termíny prý byly Babiš a Čapí hnízdo nebo Čína a Rusko. „Že si na ně musíme dát pozor, to je nabíledni, ale není důvod být kvůli tomu hysteričtí,“ uvedl.

Kubera v novoročním projevu poukázal také na nezastupitelnou roli horní komory v českém ústavním systému a její kritiku i ze strany nejvyšších ústavních činitelů. „Senát byl dokonce zcela nedávno označen za nástroj ďábla. Musím konstatovat, že k vám opravdu nepromlouvám z pekla, ale ze své pracovny na Valdštejnském náměstí,“ uvedl. Reagoval tak na poznámku prezidenta Miloše Zemana, podle něhož vše, co vychází ze Senátu, je od ďábla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…