Zemřel bývalý poslanec Andrle

16.04.2021 12:32

Celým jménem Augustin Karel Andrle Sylor zemřel po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let. Bývalý poslanec za Úsvit, zakladatel Nadačního fondu Elišky Přemyslovny a také reprezentační trenér plavání, který se zasloužil o to, aby byla plavecká výuka povinnou součástí školních osnov.

Zemřel bývalý poslanec Andrle
Foto: Archiv AA
Popisek: Augustin Anderle

„Když se do něčeho zakousl, byl jako buldok. Tu jeho zarputilost a životní energii jsem vždy obdivoval. Ne nadarmo byl vyhlášen nejvšestrannějším sportovcem Československa. Pracoval jsem pro něj čtyři roky a měli jsme, troufám si tvrdit, vynikající vztah. Byl velice skromný a za minulého režimu si vytrpěl své. Měl zápřah jako renesanční člověk od sportu až přes historii. Zpráva o jeho smrti mě nesmírně zasáhla,“ uvedl pro server VysokáHra.cz jeho bývalý asistent Pavel Kozdera.

Karel Andrle byl za ministryně školství Kateřiny Valachové členem školského výboru, ale veřejnosti byl znám i jako amatérský historik a autor knih z oblasti Vysokomýtska; například Osobnosti Vysokého Mýta 1310–2001 nebo Města a obce Vysokomýtska.

Před sedmi lety založil Nadační fond Elišky Přemyslovny, který každoročně uděluje Řád Elišky Přemyslovny ženám působícím v oblasti společenského života. Za rok 2020 si řád odneslo 11 žen, mezi jeho dřívější nositelky patří například režisérka Olga Sommerová nebo šéfka ERÚ Alena Vitásková.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…