Zemřel poslední z pětice vojáků, na které zaútočil atentátník v Aghánistánu

14.07.2014 12:39

V nemocnici zemřel i poslední z pětice českých vojáků, na které minulý týden v úterý v Afghánistánu zaútočil sebevražedný atentátník. Oficiálně to uvedlo ministerstvo obrany. V neděli byl voják převezen v kritickém stavu.

Zemřel poslední z pětice vojáků, na které zaútočil atentátník v Aghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

V Ústřední vojenské nemocnici v pondělí dopoledne zemřel voják, který byl minulý týden těžce zraněn při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Úterní útok tak má na svědomí životy pěti českých vojáků. Muž byl do české nemocnice převezen v neděli večer ve velmi vážném stavu. Předtím se v americké vojenské nemocnici v Afghánistánu podrobil několika operacím.

"Dnes v dopoledních hodinách podlehl v Ústřední vojenské nemocnici Praha následkům zranění rotmistr J. L. (1975), který byl v úterý 8. července 2014 při patrole u základny Bagrám v provincii Parván těžce zraněn po útoku sebevražedného atentátníka," uvedlo ministerstvo obrany. Rodina vojáka byla o smrti informována.

Hlídka v úterý kontrolovala místo odpaliště raket poblíž spojenecké základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil útočník. Útok kromě posledního zemřelého nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů.

Armáda zveřejnila, že padlí budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady se uskuteční s vojenskými poctami.

V noci na neděli čelili čeští vojáci v Afghánistánu dalšímu útoku. Hlídka při něm byla napadena střelnými zbraněmi a protitankovými granáty. Voják ve střelecké věži vozidla utrpěl středně těžká zranění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…