Zemřel první slovenský prezident Kováč. Bylo mu 86 let

05.10.2016 20:52

Slovenský Denník N přinesl ve středu po osmé hodině večer smutnou zprávu. Ve věku 86 let zemřel první slovenský prezident Michal Kováč.

Zemřel první slovenský prezident Kováč. Bylo mu 86 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

První slovenský prezident nakonec v nemocnici Ministerstva vnitra Slovenské republiky prohrál svou poslední velkou bitvu a opustil tento svět. Nezachránilo ho ani to, že ho lékaři před několika dny v řečené nemocnici uvedli do umělého spánku. V roce 2016 v nemocnici byl hned třikrát. Naposledy se ocitl na jednotce intenzivní péče kvůli problémům s dýcháním. O jeho zdravotních problémech slovenská média pravidelně informovala.

Muž, o němž se říkalo, že se stal prvním slovenským prezidentem samostatného státu z milosti tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, se později stal jedním ze symbolů odporu proti Mečiarovi. Musel se vyrovnat i s únosem syna, který údajně mohly provést slovenské tajné služby. Mečiar později z pozice nejmocnějšího muže ve státě pachatele omilostnil. Stalo se tak v okamžiku, kdy se nepodařilo zvolit nástupce Michala Kováče v úřadu prezidenta a Mečiar převzal část pravomocí hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…