Zemřel uznávaný umělec Adolf Born. Připomeňte si, co o uprchlících a „vítačích“ řekl pro PL

22.05.2016 12:02

V posledním rozhovoru, který dnes zesnulý malíř Adolf Born před časem poskytl ParlamentnímListům.cz, se mimo jiné rozhovořil o migrační krizi. Podle jeho tehdejšího názoru, nevyhnutelným důsledkem bude převálcovaná Evropa, která naprosto přestane existovat. Tvrdil také, že bychom u nás měli být vstřícní v tom slova smyslu, že by žádný migrant neměl překročit naše hranice.

Zemřel uznávaný umělec Adolf Born. Připomeňte si, co o uprchlících a „vítačích“ řekl pro PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výtvarník Adolf Born

Německá kancléřka Angela Merkelová byla podle něj jen poslušným nástrojem, který plní pokyny od někoho za nějakým cílem. „Je ochotná se přizpůsobit, což bylo v nás všech, co jsme zažili ty předchozí režimy. Proto je také ochotná se přizpůsobit, když je to nutné,“ řekl.

Kritikou nešetřil ani vůči těm, kteří by uprchlíky přijímali. „Ti, kteří se lísají k těm utečencům, jsou rasisti. Podceňují svoji rasu a zdá se jim ta cizí rasa nadřazená, a proto je vítají a lísají se k nim. Nezapomeňte, že dost lidí v zahraničí, ale i u nás, má blízko k demenci. To se nedá nic dělat, ale zase je to dobré pro psychiatry, mají práce habaděj,“ dodal.

Jak Born také uvedl, každý den sledoval zpravodajství České televize. „Ale někdy je takové, že člověk chvilkami zavírá oči, aby se na některé věci nemusel dívat,“ říkal.

Born se v tehdejším rozhovoru vyjádřil rovněž k pravdoláskovcům, které dle svých slov obdivoval. „Protože si zachovali své mocenské jádro od Havla až po Zemana, po celou dobu si udrželi vliv, což je pozoruhodné. To dokázali jen nejlepší američtí gangsteři, nikdo jiný,“ uvedl.

  • Celý rozhovor ZDE

Nechyběla ani Bornova slova k rozpadu rakousko-uherské monarchie, kdy 28. října 1918 vzniklo samostatné Československo. „Byl to pád, strašlivý pád. Ale teď to je to samé. Třeba Sýrie i další státy byly plus mínus prosperující státy s přísnými vládci. Díky zásahu demokratických sil se zničily jakés takés demokracie v těchhle zemích. Protože tehdy se tam měli jakž takž dobře a teď se zabíjejí. Takže ty zázraky, jak jsem říkal, že se podařily prvním dvěma našim prezidentům, se podařily zase černochovi Obamovi, který zničil všechny arabské státy,“ řekl tehdy Born.

Born mimo jiné ve svém posledním rozhovoru, jenž ParlamentnímListům.cz poskytl před necelými čtyřmi měsíci, také pozitivně zhodnotil prezidenta Miloše Zemana a uvedl, že my Češi jsme poněkud primitivnější národ z východu. Ona lidovost prezidenta byla podle jeho názoru vyžadována publikem.

Adolf Born zemřel dnes ráno ve věku 85 let. Byl například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih a autorem nezaměnitelných grafických listů. Svými díly proslul i v zahraničí. Se zahraničím byla spojena i jeho další vášeň – cestování. Born byl držitelem četných ocenění, mimo jiné české medaile Za zásluhy I. stupně a francouzského řádu Rytíř umění a literatury. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…