Zemřel v nemocnici senátora Drymla. Zde je jeho příběh

23.09.2013 10:28

Policie vyšetřuje, proč v nemocnici řízené senátorem Vladimírem Drymlem (SPOZ) umírají lidé. Celkem se jedná o šest případů pacientů vrchlabské nemocnice, čtyři z nich umřeli. O kauzu se začala zajímat policie po trestním oznámení manželky Jiřího Jandourka, který byl v nemocnici upoután na lůžko pomocí zábran a psychofarmak. Dryml tvrdí, že se jedná o politický útok. O kauze informuje týdeník Respekt.

Zemřel v nemocnici senátora Drymla. Zde je jeho příběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Za vše hovoří případ Jiřího Jandourka. V době normalizace emigroval do Švédska, kde se živil jako námořník a pak zde založil firmu. Koncem devadesátých let se spolu s manželkou vrátil do Čech do Vrchlabí.

Pacienta s nemocnými nervy v nohou upoutali na lůžko pomocí zábran

Jandourek v poslední době špatně chodil, měl nemocné nervy v nohou a byl závislý na péči manželky. Ta ovšem musela na vážnou operaci, a tak se Jandourek nechal hospitalizovat na interně v Česko-německé horské nemocnici Krkonoše. Mělo se jednat o přechodný azyl, ve kterém měli ošetřovatelé zajistit, aby Jandourek bral léky, nespadl, jedl a pil. Jenže Jandourek po sedmnácti dnech pobytu zemřel.

Zpočátku prý vše běželo podle plánu, Jandourek měl lůžku na nadstandardním pokoji, za který platil 500 korun za den. Jen jednou, když šel v noci na záchod, dvakrát upadl. To nejspíš rozhodlo o Jandourkově dalším osudu. Podle bývalé sestry se personál asi začal bát, aby se pády neopakovaly, a tak připevnili k posteli Jandourka zábrany. Pacienta tak upoutali na lůžko.

Když pacient vzdoroval, nasadil personál koktejl psychofarmak

To se ovšem panu Jandourkovi nelíbilo a snažil se zábrany přelézat. Podle nemocniční dokumentace začínal být agresivní, a tak nastala další fáze znehybnění – psychofarmaka. Pacient dostával čtyři přípravky na ovlivnění psychiky – Ebixa, Tralgit, Tiapridal a Rispen. Podle odborníků se člověk po takovém mixu dostane mimo normální vnímání.

Prohlášení senátora Drymla ZDE.

V takovém stavu našla svého manžela Henryka Jandourek. Vysvětlení ale od sester nedostala. Snažila se tedy manžela dostat do jiného ústavu, aby se zotavil. Bohužel se jí to už nepodařilo. Jandourek skonal na selhání srdce.

O nemocnici vysílala reportáž TV Nova. Stěžovali si také lidé v místním časopise

Henryka Jandourek posléze podala trestní oznámení. O případu odvysílala reportáž televize Nova a vzápětí se na policii objevilo další trestní oznámení.

Vlna odporu se proti nemocnici vzedmula i v místním časopise Puls, kde vyšlo několik dopisů od lidí, kteří si stěžovali na praktiky s přivazováním pacientů k posteli, dopováním sedativy a následnou smrtí jejich blízkých.

Primářka následné péče hájí kurtování pacientů

Primářka následné péče Ivana Sehnalová si ale za kurtováním pacientů stojí. Prý to šetří práci s lidmi, kteří nejsou ochotní spolupracovat nebo dokonce ohrožují ošetřující personál.

Výhrady proti postupům v nemocnici má bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Chápu, že sestry toho mají hodně, ale když se pacient znečistí, musí ho umýt a převléknout. Nemohou pacienty znehybňovat, když se to dá zařídit jinak,“ míní Heger.

Je to politický útok proti mně, míní senátor Dryml

Senátor Vladimír Dryml reportáž televize Nova označil za politicky motivovaný útok. „Je to politický útok, mám určité informace, že právě prostřednictvím nemocnice mám být zdiskreditován,“ reagoval Dryml. Nevysvětlil ovšem, proč by Henryka Jandourek měla být strůjcem kampaně na očernění jeho osoby. Nyní se k situaci nevyjadřuje s ohledem na probíhající šetření.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…