Zemřel válečný veterán Antonín Bukový, hrdina od Sokolova

30.04.2015 21:40

Zemřel válečný veterán Antonín Bukový, hrdina bojů od Sokolova a Kyjeva. Byl zakládajícím členem 1. československého polního praporu v uralském Buzuluku. Na svých webových stránkách o tom informovalo ministerstvo obrany. Podle serveru Aktuálně.cz zemřel ve středu. Bylo mu 98 let.

Zemřel válečný veterán Antonín Bukový, hrdina od Sokolova
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

Za poslední měsíc zemřelo podle ministerstva 40 československých veteránů z druhé světové války. Dosud jich žije 921. Část z nich se bude účastnit oslav 70. výročí od konce druhé světové války.

Bukový po bojích u Kyjeva absolvoval speciální výcvik pro boj v hlubokém týlu nepřítele

Bukový prošel celou bojovou cestu československé jednotky v Sovětském svazu až do Prahy. Byl posledním z takzvané Oranské skupiny. Ta se v sovětské internaci vytvořila kolem Ludvíka Svobody, pozdějšího československého prezidenta, a podílela se na vytvoření samostatného polního praporu, do něhož vstoupili dobrovolně českoslovenští občané. Jednotka se postupně rozrostla na armádní sbor.

Bukový po bojích u Kyjeva absolvoval speciální výcvik pro boj v hlubokém týlu nepřítele a poté byl i vysazen na Slovensko. "Z povstaleckého území Bukový kromě desítek důležitých zpravodajských informací odesílal depeše se žádostmi o zbraně a střelivo," uvedlo ministerstvo.

Za druhé světové války byl oceněn medailí Za chrabrost před nepřítelem, hvězdou Čs. partyzána, československými i polskými válečnými kříži, sovětským řádem Vlastenecké války, medailemi Za Vítězství nad Německem, Za osvobození Prahy a mnoha dalšími ceněnými vyznamenáními. V roce 2003 mu ministr obrany udělil Záslužný kříž III. stupně.

Bukový byl jedním z posledních bojovníků 1. československého polního praporu, který bojoval v legendární bitvě u ukrajinského Sokolova. Naživu jich je nyní deset. "V současné době žije 921 veteránů druhé světové války. Ještě před měsícem jich bylo o 40 víc," uvedlo ministerstvo obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…