Zemřela válečná veteránka Kvapilová, bojovnice od Sokolova

27.09.2017 13:53

Ve věku 95 let zemřela česká válečná veteránka Marie Kvapilová, která se mimo jiné účastnila za druhé světové války na východní frontě bojů u Sokolova. Na svých internetových stránkách o tom informovalo ministerstvo obrany. Kvapilová podle ministerstva zemřela 22. září, pohřeb se uskuteční v pátek v Praze-Strašnicích. Informuje o tom ČTK.

Zemřela válečná veteránka Kvapilová, bojovnice od Sokolova
Foto: Petr Michalů
Popisek: Děla před hlavním vchodem do Centrálního Muzea Velké vlastenecké války v Moskvě

Kvapilová se v červenci 1942 stala příslušnicí 1. československého samostatného praporu. Jako zdravotnice se účastnila závěrečných bojů u Sokolova, kde byla raněna do nohy. Poté se do bojových operací v Sovětském svazu zapojila jako telegrafistka spojovací roty.

Ukrajinské Sokolovo bylo prvním místem bojového nasazení československé bojové jednotky v SSSR. Jejím úkolem bylo bránit proti německé přesile postavení u řeky Mža. V březnu 1943 u Sokolova padlo téměř 90 mužů, zraněno bylo přes 100 československých vojáků a 30 zůstalo nezvěstných. U Sokolova se poprvé v historii československé armády do bojů zapojily i ženy.

Kvapilová po skončení druhé světové války zůstala v armádě, v roce 1954 byla v hodnosti kapitánky přeložena do zálohy. V roce 2000 byla povýšena do hodnosti plukovnice ve výslužbě. V roce 2016 získala Záslužný kříž ministra obrany ČR druhého stupně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…