Zemřela známá odborářka Alena Vondrová

17.07.2013 14:44

V nedožitých 69 letech zemřela ve středu bývalá dlouholetá předsedkyně úřednických odborů Alena Vondrová. ČTK o tom informovala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Vondrová stála v čele Odborového svazu státních orgánů a organizací od počátku 90. let do roku 2011. Vyjednávala s vládou mimo jiné o platech či o pracovních podmínkách. Patřila k nejvýraznějším tvářím odborového hnutí v Česku a k nejviditelnějším členům odborářské delegace.

Zemřela známá odborářka Alena Vondrová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s Kristem na hřbitově

Vondrová byla původní profesí kunsthistorička. Do čela odborů státních orgánů a organizací se postavila začátkem 90. let. Pod jejím vedením se svaz, který sdružuje pracovníky správy sociálního zabezpečení, radnic či finančních a katastrálních úřadů, stal jedním z nejaktivnějších. Bojoval proti škrtům a propouštění ve státní správě či za vyšší mzdy. Pořádal protestní akce. Před pár lety měl kolem 30.000 členů. Kvůli vážné nemoci se Vondrová stáhla do ústraní, zůstala čestnou předsedkyní odborů.

Odbory ztratily neúnavnou bojovnici za zájmy zaměstnanců

"Byla v dobrém slova smyslu jedním z nejzarputilejších odborářů, jaké jsem kdy poznal. Nenechala vydechnout Čalfu, Klause, Zemana (polistopadoví premiéři). Kdyby byla předsedkyní dál, určitě by oprávněně zavařila i Jaromíru Drábkovi a dalším," uvedl někdejší předák Českomoravské konfederace odborových svazů a nynější europoslanec Richard Falbr, který v 90. letech v odborech s Vondrovou začínal.

Podle nynějšího šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila ve Vondrové odbory ztratily "jednoho z neúnavných bojovníků za zájmy zaměstnanců", ti prý řadu výhod získali právě díky ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…