Žena, která žalovala ministerstvo kvůli výpovědi, neuspěla u NS

21.01.2014 11:20

Letité spory o trvání pracovního poměru mezi českým Ministerstvem zahraničních věcí a někdejší zaměstnankyní zastupitelského úřadu v Madridu definitivně končí. Nejvyšší soud zamítl ženino dovolání a potvrdil tak platnost jejího propuštění v roce 2008. Oficiálním důvodem výpovědi tehdy bylo chybějící osvědčení Národního bezpečnostního úřadu. ČTK to dnes řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Žena, která žalovala ministerstvo kvůli výpovědi, neuspěla u NS
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Dle závěru NS je rozhodnutí Městského soudu v Praze správné a nelze mu vytknout žádné vady, proto bylo dovolání zamítnuto. Rozhodnutí je konečné a nelze se proti němu odvolat," uvedl Knötig.

Žena původně nastoupila na zastupitelský úřad kvůli přípravám otevření Českého centra v Madridu. Ředitelkou centra se však oproti svým očekáváním nestala. Od roku 2003 se pak vlekly spory o trvání pracovního poměru.

Nejméně jednu výpověď se ženě podle dostupných informací podařilo zvrátit u soudu. V roce 2008 však následovala další, a to kvůli chybějícímu bezpečnostnímu osvědčení, které ženě podle dostupných informací v mezičase propadlo.

Obvodní soud pro Prahu 1 ženě v listopadu 2010 vyhověl a výpověď opět zrušil. Pak ale zasáhl Městský soud v Praze a žalobu na určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru zamítl. Požadavek na prověrku od Národního bezpečnostního úřadu byl podle odvolacího soudu legitimní, vyplýval ze zákona i vnitřních předpisů ministerstva.

Ženě ještě zbývá teoretická možnost obrátit se na Ústavní soud. Musela by však argumentovat porušením základních práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…