Ženíšek v Plzni vítal americké vojáky: Když USA poslaly armádu na cizí území, nikdy tam nezůstala a netvrdila, že to patří jí

27.05.2016 19:23

REPORTÁŽ Necelá desítka zájemců o sledování konvoje amerických vojáků dorazila na „seřadiště“ na parkovišti druhého plzeňského obvodu, aby pak odjeli pod vedením předsedy plzeňské topky Ondřeje Ženíška vítat konvoj na lávce u Ejpovic. Tam “po vlastní ose“ dorazilo dalších pár obdivovatelů armádní techniky a několik studentů, takže celkový počet diváků se vyšplhal na necelou dvacítku. Sledovali tam první část konvoje, který čítal kolem 30 vozů.

Ženíšek v Plzni vítal americké vojáky: Když USA poslaly armádu na cizí území, nikdy tam nezůstala a netvrdila, že to patří jí
Foto: TOP 09
Popisek: Vítání amerického vojenského konvoje

Několik nadšenců pak ještě vydrželo zhlédnout druhou a třetí část konvoje. Celkově po dálnici z Rozvadova vjelo z Bavorska do České republiky přes 250 vozů armádní techniky Spojených států a necelých 450 vojáků. Celá kolona byla rozdělena do několika částí, aby nebyla komplikována doprava. US Army míří do Pobaltí na spojenecké cvičení Saber Strike.

Po stranách dálnice pak místy po trase průjezdu postávalo a fotografovalo zcela individuálně několik osob.


Plzeňská TOP 09 při vítání amerického konvoje (Foto: TOP 09)

Poděkování USA a NATO

Na parkovišti se již někteří příznivci „topky“ vybavili tričky s portrétem knížete v číru, úspěšným obrázkem z období volby prezidenty republiky. Jak bylo uvedeno v pozvánce, „… smyslem celé akce je vyjádření podpory našim spojencům v NATO a symbolické poděkování za to, co pro demokracii v Evropě za posledních sto let udělali. Důležité zvláště v dnešní době, kdy se i mnozí naši vrcholní političtí představitelé v čele s prezidentem více dívají s nadějí na východ a relativizují či zpochybňují naše spojenectví v rámci NATO,“ zněl apel plzeňské TOP 09.

„My jsme už v loňském roce, když tu projížděl konvoj americké armády kolem Plzně, tak jsme se zúčastnili takového přivítání nebo pozdravu, této spojenecké armády,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda plzeňské regionální organizace Ondřej Ženíšek. „A ze stejných důvodů jsme se rozhodli i tím, že mediální pozornost je nyní trochu nižší, přesto, že počet vozidel a vojáků je vyšší, než byl v loňském roce. Proto jsme se rozhodli, že to podnikneme znovu. Hlavním důvodem je určitě to, že jsem přesvědčený, že v této době je potřeba také jednou za čas vyjádřit svůj názor, umět poděkovat a pochválit toho druhého, a to je podle mne smysl této akce. Spojenecké armádě v rámci NATO, kde jsme rádi, alespoň tedy my, kteří jsme přišli, že můžeme být součástí tohoto bloku a poděkovat jim, pochválit je, protože občas to potřebuje i ten voják, aby vycítil podporu,“ řekl Ženíšek.

Za Evropu v míru

„Bezpečnostní situace v Evropě ukazuje, že NATO by bez americké armády nebylo zdaleka tak silné. Díky tomu jsme v Evropě neměli několik desítek let žádný vojenský spor, žádnou válku, takže z mého důvodu je to spíše záruka bezpečnosti a míru než nějaké provokování k další válce. To si musí spíše státy směrem na východ uvědomit, o co jim jde a já jsem nezaznamenal, že by armáda NATO nebo Spojených států v posledních desítkách let, že by vyloženě okupovaly území cizího státu. To se nikdy nestalo,“ upozornil podvědomě Ženíšek na anexi Krymu.“ Stalo se, že třeba z určitého důvodu poslali svoji armádu na území cizího státu, ale nikdy tam nezůstali a netvrdili najednou, že to patří Spojeným státům či Americe,“ uvedl na závěr pro ParlamentníListy.cz Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…