Zesnulý detektiv obviňuje žalobce i GIBS. Ze záhrobí

02.03.2016 13:40

Další závažná obvinění GIBS a také státního zastupitelství ze strany zesnulého detektiva Stanislava Švábenského přináší server Lidovky.cz. Ten spáchal sebevraždu, před smrtí ale nahrál šestihodinové video, kde tvrdí velmi závažné věci.

Zesnulý detektiv obviňuje žalobce i GIBS. Ze záhrobí
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Například to, že vyšetřovatelé v jeho kauze „podplatili“ podnikatele Jana Švédíka, aby vypovídal proti němu. Švábenský svá tvrzení navíc dokládá dokumenty.

Podle Švábenského získal na oplátku za své svědectví stíhaný Švédík zpět zabavený dům, vůz, dostal se z vazby a státní zástupce mu přislíbil nejnižší možný trest. Navíc se přiznal v zachyceném motáku.

Švédíkovo vysvětlení, proč změnil výpověď, nelze v současnosti zjistit, odpykává si trest kvůli krácení daní za 90 milionů.

Celý text je ZDE

Věc příliš nechtěl komentovat ani státní zástupce Kafka, který dnes působí na olomouckém Vrchním státním zastupitelství. Nad Švábenského případem neměl dohled, vedl však těsně spjatou kauzu tehdejšího detektiva a Švábenského předchůdce Mariana Hanáka, který si aktuálně odpykává osmiletý trest za korupci. I v jeho kauze byla Švédíkova výpověď klíčová.

„O kauze Švábenský vím jen zprostředkovaně, o žádném zobchodování informací mi není nic známo. Pan Švédík byl stíhán v řadě daňových trestních věcí, kde dozor vykonávalo několik státních zástupců. Nikoliv já. Tresty jemu uložené nebyly, myslím, nízké a hlavně proti ním dávali státní zástupci odvolání. Dostal tuším 8,5 roku, což není málo,“ napsal Kafka serveru, informace o „diktování“ rozsudku soudci jsou podle něj mylné.

Server oslovil také dozorujícího státního zástupce Švábenského případu Petra Bejšovce z Brna a vyšetřovatele Lubomíra Kolibu. Ani jeden však závažné informace nechtěl komentovat.

Švábenský na nahrávce ostře kritizuje také protimafiánský útvar (ÚOOZ), mohl podle něj zabránit metanolové aféře, popisuje těsné kontakty moravských policistů s podsvětím či důvody, proč se rozhodl sáhnout si na život. Sebevraždu spáchal po tom, co ho soudy pravomocně poslaly na šest let za mříže kvůli korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…