Žhavá novinka: Zeman má prý nový plán, jak zajistit vládu Andreje Babiše. Mnohé z toho trefí

06.12.2017 8:05

Středeční Lidové noviny přináší informace o vyjednávání vlády. Píší mimo jiné o tom, že Babiš začne vyjednávat s ostatními stranami o podpoře své vlády až 18. prosince, což je dvanáct dní poté, co bude sám jmenován premiérem. Nastiňují také čtyři varianty možného povolebního vývoje a doplňují, kterou z možností by preferoval prezident Miloš Zeman.

Žhavá novinka: Zeman má prý nový plán, jak zajistit vládu Andreje Babiše. Mnohé z toho trefí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman pověřil vítěze voleb Andreje Babiše sestavením vlády

Ačkoli bude Andrej Babiš (ANO)  jmenován premiérem již dnes, o podpoře pro svou vládu chce s ostatními poslanci vyjednávat až od pondělí 18. prosince – dvanáct dní po svém jmenování. Proč bude čekat dvanáct dní? Napřed si chce nechat jmenovat celou vládu. Poté odletí na jednání do Bruselu a pak si chvíli odpočine. Odpočinek ukončí 18. prosince, a bude mít na stole v podstatě čtyři možnosti.

Anketa

Za předpokladu, že ANO bude vůdčí silou případné koaliční vlády a její největší stranou,...

hlasovalo: 9713 lidí

Může se pokusit získat podporu pro svůj menšinový kabinet. Tu mu mohou dát komunisté a SPD Tomia Okamury s pohodlnou většinou 115 hlasů. Nebo ustoupí sám do pozadí, jako člověk, kterému hrozí trestní stíhání, nebude předsedou vlády a začnou rozhovory s ODS o většinové vládě dvou stran s většinou 103 hlasů. Třetí možností je, že znovu nebude premiérem a obnoví se stará koalice ČSSD, ANO a lidovců, taktéž s většinou 103 hlasů.

A pak je tu ještě čtvrtá varianta, kterou by podle deníku přivítal prezident Miloš Zeman. Zrodí se menšinová vláda ANO a sociálních demokratů s 93 poslanci, kterou budou tiše podporovat komunisté. Taková vláda by rázem získala 108 křesel z dvou set a mohla by mít ve Sněmovně podporu pro pohodlné vládnutí.

V tuto chvíli je na stole jen menšinová vláda Andreje Babiše s 15 členy. Šest lidí je členy ANO, dalších devět členů označuje Babiš za nestranické odborníky.  Ve vládě budou sedět čtyři ženy. Průměrný věk ministrů bude 50 let při nástupu do úřadu.

Počítá se s tím, že vláda s důvěrou vznikne až na druhý pokus. Tento druhý pokus prezident Miloš Zeman už dopředu slíbil Andreji Babišovi. V tomto druhém pokusu se bude hledat většinová podpora pro vládu. A tady by si prý prezident Zeman přál, aby se zrodil kabinet ANO a ČSSD, který by měl v zádech komunisty. Tahle varianta se ale nelíbí ani Babišovi, ani vedení ČSSD. List předpokládá, že z řad sociální demokracie by do vlády zamířili Zemanovi „oblíbenci“, kteří se řadí k protivníkům dosavadního premiéra Sobotky.

„Zeman si podle informací LN libuje ve scénáři, podle něhož by na druhý pokus sestavil Babiš menšinový kabinet s ČSSD, přičemž do vlády by se dostali jeho oranžoví oblíbenci, a nedostatek poslanců by vyrovnala tichá podpora komunistů. Zdroje LN ale odmítají, že by si takto ideální budoucnost představoval Babiš, a tímto směrem nepřemýšlejí ani oranžoví,“ píše deník. Končící ministr pro lidská práva Jan Chvojka by takovou vládu nepreferoval. Možná už proto, že by Babiš s komunisty mohl ČSSD přehlasovávat s pomocí SPD.

Není také bez zajímavosti, že se s Andrejem Babišem vrátí na post šéfa Úřadu vlády Radek Augustin. Přes deset let byl Augustin členem ČSSD, poté přešel do Strany práv občanů Miloše Zemana. Dnes pracuje pro prezidenta přímo na Hradě. V prezidentské vládě Jiřího Rusnoka Augustin zastával post šéfa Úřadu vlády, a teď se tedy má na tento post vrátit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…