Žhavé noviny: To jste přehnal, Macrone! Polsko a Pražský hrad vrací úder za řeči o trestech za nechtění uprchlíků

30.04.2017 21:17

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron prohlásil, že až bude prezidentem, zatočí jako silný evropský lídr s odbojnými Poláky a Maďary, kteří podle jeho názoru už nějaký čas vytrvale porušují pravidla EU. Z Polska už se ozvala rázná odpověď. Informuje o tom server Politico.eu.

Žhavé noviny: To jste přehnal, Macrone! Polsko a Pražský hrad vrací úder za řeči o trestech za nechtění uprchlíků
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron se snaží prezentovat jako silný evropský lídr, který rozhodně nebude jen „německým pudlem“, jak naznačují někteří novináři. Macron se snaží ukázat, že bude v EU hrát stejně silnou roli jako Angela Merkelová. Sílu se snaží demonstrovat především proti Polsku a Maďarsku.

Maďarský premiér Viktor Orbán je politiky ostatních členských států EU opakovaně kritizován za údajně příliš tvrdý přístup k migrantům. V poslední době je kritizován také za nový zákon o fungování zahraničních vysokých škol v Maďarsku. Jde o legislativu, která zakazuje působit v zemi těm vysokým školám, které mají sídlo v zahraničí, mimo území Maďarska, ale kampus právě jen v Maďarsku. Zákon dopadá především na soukromou Středoevropskou univerzitu amerického miliardáře George Sorose.

Výtky padají také na adresu Polska, a to za postup vlády ve Varšavě proti polskému ústavnímu soudu. Polská konzervativní vláda je ostatními členskými státy kritizována za to, že se údajně pokouší podrobit si ústavní soud.

Macron počínání polské i maďarské vlády považuje za nepřijatelné a slibuje, že obě země přivede k rozumu. Zdůraznil též, že podstatným prvkem jeho nespokojenosti je přístup zmíněných zemí ke kvótám na přerozdělování uprchlíků. Země, které uprchlíky navzdory rozhodnutí EU odmítají, by tak mohly čelit ze strany prezidenta Macrona nepříjemnostem.

Poláci si to ovšem nenechávají líbit.

Celý článek naleznete zde

„Chápu, že během předvolební kampaně jsou používána silná slova, ale všechno má své hranice,“ vzkázal polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski Macronovi v polském tisku. „Tato poznámka porušuje evropské normy a zásady přátelství s Polskem,“ dodal.

Konrad Szymański, náměstek ministra zahraničí odpovědný za evropské záležitosti, označil Macronova slova za „čistý populismus, který podkopává jednu z klíčových oblastí EU, volný trh“. Macron staví svou volební kampaň na tom, že Le Penová rozbíjí jednotu EU, což je pro Francii nebezpečné. Poté, co Macron řekl to, co řekl, je podle Szymańského obtížné odlišit od sebe oba prezidentské kandidáty.Oba se mu jeví jako politici, kteří nabourávají jednotu EU.

Stojí za zmínku, že tvrdá odpověď Macronovi zazněla nejen z Varšavy, ale také z Pražského hradu. Po sociální síti Twitter poslal Macronovi vzkaz Jiří Ovčáček. Zmínil přitom i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Tváří se to jako liberál a chová se to jako parodie na Napoleona. Co to je? Jak se s tupým vyhrožováním středoevropským zemím popasuje vrcholný český podporovatel E. Macrona, pan premiér a předseda ČSSD B. Sobotka? Dnes vyhrožuje Polsku a Maďarsku, zítra bude vyhrožovat Česku nebo Slovensku. Je třeba si to uvědomit a novodobým totalitářům nepodlehnout,“ prohlašuje hradní mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…