Zhroucení systému už se možná nedá zabránit. Přijdeme o všechno, varuje komentář

09.10.2013 9:53

Publicista Vilém Barák se bojí o budoucnost naší společnosti. Ta podle něj staví svoji prosperitu na rozpočtových dluzích, "výrobě" peněz z ničeho a utrácení budoucích penzí. Beze změny přijdeme o všechno, píše ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Zhroucení systému už se možná nedá zabránit. Přijdeme o všechno, varuje komentář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Barák píše ve svém komentáři o tom, jak lidé s každými novými volbami věří, že se něco změní, očekávají vyšší úroveň politiky i politiků, vlídnou státní správu nebo třeba zlepšení školství a péče o potřebné. Nicméně zatím politické mravy hrubnou, veřejný dluh roste a byrokracie se rozpíná.

Naše společnost navíc svoji prosperitu staví na špatných základech. Volby současné problémy neřeší. Příčinou problémů je podle autora nedokonalost demokracie. "Lidé ke své škodě registrují kolaps společnosti, až když probíhá a nejde zastavit. Proto si vůbec nejsem jist, zda zhroucení současného systému lze zabránit, ale považuji za nutné se o to alespoň pokusit," píše autor.

Beze změny to nepůjde

Řešením je podle Baráka to, že by Parlament musel omezit sám sebe, aby poslanci neměli neomezenou moc, a musel by uzákonit dluhovou brzdu v podobě zmrazení růstu výdajů až do doby splacení veřejného dluhu. Nepředvídatelné výdaje je podle autora nutné řešit nikoliv půjčkami, ale čerpáním z rezerv.

Ústava si prý zaslouží doplnění. "Každý občan může rezignovat na určité služby státu. Parlament nesmí přijmout jakékoli zvýšení daní a poplatků nad současnou úroveň, nesmí zvýšit míru nesvobody, tedy stanovení nové povinnosti není možné bez současného zrušení stávající povinnosti ve stejném rozsahu," navrhuje publicista.

Součástí nutných reforem je pak prý určení konečného množství peněz v oběhu, zrušení systému sociálního pojištění a to, že podpory, dávky a příspěvky by byly podmíněny veřejnou prací. Výši státních penzí je třeba snižovat na demografickém vývoji, snaha o udržení stále více deficitního penzijního systému je podle autora předem ztracený boj.

Pokud prý má všechno zůstat tak, jak je, máme si zachovat prosperitu a spokojený život, musí se všechno změnit. "Beze změny přijdeme úplně o všechno, vysokou životní úroveň, bezpečí, sociální zajištění, vyspělou lékařskou péči, svobodu i majetek. Zbudou po nás jenom rozvaliny, bezpočet úřadů a cyklostezek odněkud nikam a rozhleden v okolí," uzavírá Vilém Barák pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…