Židé, sprchujte se a neotravujte. Hotel se trochu „odvázal“ a je z toho aféra

16.08.2017 8:21

Média po celém světě a rovněž izraelská vláda se zabývají údajnou antisemitskou aférou v jednom ze švýcarských hotelů. Vlivné Centrum Simona Wiesenthala dokonce požaduje uzavření hotelu.

Židé, sprchujte se a neotravujte. Hotel se trochu „odvázal“ a je z toho aféra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Švýcarsko je považováno za jednu z nejvíce nábožensky tolerantních zemí na světě, ale přesto aktuálně přichází právě z této země aféra, která má podle mnohých antisemitský podtext. Personál hotelu Aparthaus Paradies v alpské vesničce Arosa urazil své židovské hosty, když jim adresoval několik nepříliš „košer“ výzev. Nejmenovaná židovská rodina si vše nenechala pro sebe a celá záležitost se vedle takřka všech vlivných médií stala tématem na izraelské politické scéně.

„Pro naše židovské hosty, ženy, muže a děti: Prosím vás, vysprchujte se před i po vstupu do bazénu. Pokud toto pravidlo nebudete dodržovat, budeme nuceni pro vás bazén uzavřít,“ přečetli si židovští hosté hotelu na jedné z cedulí. A to ještě nebylo vše, protože hotelový personál připravil ještě další podobně cílený vzkaz. „Pro naše židovské hosty: Přístup do ledničky k vaší zmražené košer stravě je možný jen v určitých hodinách. Věřím, že pochopíte, že náš personál nemůže být vyrušován 24 hodin denně.“

Fotografie obou cedulí se rychle rozšířily po sociálních sítích a vedle předních britských, německých, rakouských či amerických médií si jich povšimlo také izraelské ministerstvo zahraničí, které proti jednání hotelového personálu Aparthaus Paradies podalo oficiální stížnost. Náměstkyně ministra zahraničí Cipi Chotovely označila aféru za „antisemitský akt nejhrubšího ražení“. „Bohužel se ukazuje, že v Evropě je antisemitismus stále skutečností,“ dodala.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Na stížnost izraelské vlády reagovalo ústy svého mluvčího také švýcarské ministerstvo zahraničí: „Švýcarsko se staví proti rasismu, antisemitismu a diskriminaci v jakékoli formě.“ Velmi ostře se proti jednání hotelového personálu vyjádřilo také vlivné Centrum Simona Wiesenthala, které ve svém včerejším prohlášení požaduje, aby byl hotel uzavřen a navíc ještě potrestán pokutou.

Hotel v důsledku negativních reakcí cedule stáhl a jejich autorka, manažerka hotelu Ruth Thomannová připustila, že šlo z její strany o pochybení. Zároveň zmínila, že dvě židovské dívky šly skutečně do bazénu bez osprchování. Vedení hotelu odmítlo, že by se cíleně dopustilo antisemitského jednání. „Nic takového jsme neměli v úmyslu a cedule jsme neprodleně odstranili. Se židovskými hosty samozřejmě nemáme žádný problém,“ uvedl hotel ve svém oficiálním prohlášení.

Jeho vysvětlení potvrzuje do značné míry i skutečnost, že hotel je u ultra-ortodoxních židovských návštěvníků oblíben. A to pro svoji pověst, že se dokáže velmi dobře přizpůsobit jejich stravovacím zvyklostem při probíhajících židovských svátcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…