Židé vědí, že běžencům se má pomáhat. Dozvuky "piety" v Terezíně ze studia ČT

17.05.2016 19:47

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus v úterním Interview ČT24 varoval před růstem napětí ve společnosti. Židé vždy byli lakmusovým papírkem zhoršujících se nálad ve společnosti. A dnešní situace ukazuje, že se mohou neblahé časy snadno vrátit. Ukázal to projev předsedy Svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky. Židé vědí, co je to být uprchlíkem, a vědí, že se má běžencům pomáhat. To ovšem neznamená, že bychom měli přijímat všechny běžence.

Židé vědí, že běžencům se má pomáhat. Dozvuky "piety" v Terezíně ze studia ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průčelí synagogy

Tajemník židovských obcí varoval, že se řeči, které slýcháme v hospodách, dostávají i do veřejného prostoru. Je to velice nebezpečné. „My s tím ostatně máme své zkušenosti, a to nemluvím jen o holocaustu. Kdykoli se v minulosti zhoršovaly poměry ve společnosti, židovská komunita toho byla takovým lakmusovým papírkem. Židé se v dějinách opakovaně ocitli v roli uprchlíků, takže dobře vědí, že je třeba běžencům pomáhat. Proto židovská obec cítila povinnost ohradit se proti slovům, která zazněla na Terezínské tryzně.“

„Internet je největší problém, možná je lepší říci kyberprostor,“ doplnil host. K antisemitským útokům nejčatěji dochází právě zde. Přesto lze v souhrnu říci, že se Židé v České republice mají dobře, ne-li nejlépe z celé Evropy. Ostatní evropské země jsou rizikovější. Nesmíme však podceňovat riziko radikálů přicházejících do Evropy zvenčí.

Vymezil se také proti slovům předsedy senátu Milana Štěcha (ČSSD), podle něhož nesmíme zapomínat na to, že právě Němci rozpoutali válku. Podle Krause však jde o nepřijatelnou paušalizaci, neboť nesmíme zapomínat také třeba na německé sociální demokraty, kteří proti nacistům bojovali a sami byli jejich terčem.
To ovšem neznamená, že by Kraus chtěl v Evropě přijímat všechny uprchlíky.

„Řada z těch lidí, kteří dnes do Evropy míří, je od malička vychovávána k tomu, že Izrael je největší zlo,“ varoval. Navštívil švédské město Malmo, kde žije celá řada migrantů. A jak přibývá migrantů, ubývá ve městě Židů. Raději se stěhují pryč. „Ne vždy je to ale do Izraele. Velká část odchází do Stockholmu,“ prozradil.

V této souvislosti ocenil, že při EU vznikl post zmocněnce pro antisemitské výpady a ten se snaží tuto situaci řešit. Stejně tak zde existuje zmocněnec, který by měl čelit antiislámským náladám, a oba opravdu pracují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…