Žijeme ve zlomové době, míní prezident Hospodářské komory Dlouhý

11.06.2015 19:52

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý zavítal do čtvrtečního Interview ČT24, Hospodářská komora podle něj nehodlá vystupovat jako agresivní zastánce prolomení limitů těžby uhlí. Současně však varoval, že bez prolomení limitů bychom v Česku mohli mít problémy, a to už do patnácti let. Podle jeho slov žijeme ve zvláštní době.

Žijeme ve zlomové době, míní prezident Hospodářské komory Dlouhý
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Hned v úvodu rozebíral otázku možného prolomení těžebních limitů na severu Čech. Rozhodně by nechtěl, aby byla HK ČR vnímána jako organizace agresivně prosazující prolomení těžebních limitů. Postavil se proti zničení Horního Jiřetína. Svou roli v těchto sporech hrají jak spekulanti, tak ekologičtí aktivisté. Jde o lidi, kteří mnohdy prosazují své zájmy bez ohledu na zájmy obyvatel,“ poznamenal na adresu aktivistů Dlouhý.

Ukazuje se prý, že určitý objem těžby by mohl být pro naši ekonomiku a energetiku efektivní

Jasně také řekl, že bez prolomení limitů bychom mohli mít do patnácti let energetické problémy, ale mohlo by pomoci už prolomení limitů na dole Bílina. Teprve prolomení limitů u dolů ČSA by vedlo k bourání domů a bytů. Sám by byl pro prolomení na dole Bílina. „Ale já si myslím, že žijeme ve zlomovém období energetiky, ať už se to týká těžby uhlí i těžby ropy i těžby plynu. Proto říkám, prolomme to na Bílině, ale jinak počkejme,“ doporučoval.

Pokud by se prolamovaly limity těžby, mohlo by se o tom podle prezidenta hlasovat např. v referendu v Ústeckém kraji. Pokud už by na něj došlo, lidé by se pravděpodobně vyslovili pro prolomení, a to kvůli zaměstnanosti. „Ústecký kraj je kraj s vysokou nezaměstnaností,“ varoval. Jestliže by se zmíněné doly zavřely až za patnáct let, mohlo by to pomoci v překonání problémů s nezaměstnaností.

„Ukazuje se, že určitý objem těžby by mohl být pro naši ekonomiku a energetiku efektivní,“ podotkl. Tím vůbec nejhorším je pro českou ekonomiku nejistota. „Ať už česká vláda rozhodne jakkoliv, hlavně ať už rozhodne,“ uzavřel Dlouhý své vystoupení.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …