Zika virus je v Česku, nebezpečí však nehrozí

25.02.2016 12:22

V Česku se objevily první dva případy viru zika. Jde o muže a ženu, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z dovolené v rizikové oblasti. Muž pobýval na Martiniku, žena v Dominikánské republice. Žena není těhotná, takže nehrozí nebezpečí pro plod. Oba měli chřipkové příznaky a vyrážku, léčí se ambulantně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to dnes řekl novinářům. Zdůraznil, že nejde o šíření infekce v Česku.

Zika virus je v Česku, nebezpečí však nehrozí
Foto: pixabay.com
Popisek: Hrozba epidemií exotických nemocí - ilustrační foto

Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Virus přenáší komár, který v Česku nežije. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Mezi lidmi se šíří zřejmě z matky na plod, možná i pohlavním stykem.

Osmapadesátiletý muž a devětačtyřicetiletá žena navštívili ambulanci pražské Nemocnice Na Bulovce. "Byli vyšetřeni a byl laboratorně potvrzen virus zika. Nicméně vzhledem k dobrému klinickému stavu nemocných bylo rozhodnuto o ambulantním léčení," řekl Němeček.

"Jde o zavlečené onemocnění z oněch oblastí, kam jsme nedoporučovali našim občanům cestovat," uvedl ministr. Připomněl, že tento virus je nebezpečný pouze v těhotenství. "Pokud nejste těhotnou ženou nebo neplánujete těhotenství, tak se v podstatě projevuje jako chřipka," doplnil.

Vláda již dříve rozhodla, že v souvislosti s případným výskytem tohoto viru v Česku se nebudou přijímat žádná speciální opatření. Vzhledem k tomu, že se nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v ČR aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

Virus byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě, aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

U novorozenců v Brazílii již bylo odhaleno 4690 případů mikrocefalie, tedy nedostatečného vývoje mozku, na kterou více než 40 dětí zemřelo. Před vypuknutím šíření nákazy virem zika se přitom ročně objevovalo v průměru 163 případů mikrocefalie.

Profesor Pavel Calda z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice ale v článku na webu www.actualgyn.com uvedl, že prudký nárůst počtu případů mohl být částečně způsoben tím, že i dřív se takové děti rodily, nevedla se ale důkladná evidence. Naopak po zveřejnění hrozby se sleduje obvod hlavy u každého novorozence, nejsou přitom stanoveny parametry, jaké děti do postižené skupiny zařazovat. Lékaři také upozorňují, že poškození mozku lidských plodů v souvislosti s virem zika nebyla dosud potvrzena klinickou studií.

České ministerstvo zahraničí již v prosinci varovalo před výskytem viru v Brazílii a Kolumbii, později upozornění rozšířilo na celý region Latinské Ameriky. Českým občanům v této oblasti úřady doporučily chránit se před bodnutím hmyzu. Těhotné či ženy, které se chystají otěhotnět, by do zemí Latinské Ameriky vůbec neměly cestovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…