Zimola: ČSSD vnucuje lidem něco, co nechtějí

09.03.2017 9:14

Vedení ČSSD se uzavřelo ve své pražské bublině a v duchu nejlepších tradic sociálního inženýrství ordinuje voličům témata, která je vůbec nezajímají, říká v rozhovoru pro server Aktuálně.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Zimola: ČSSD vnucuje lidem něco, co nechtějí
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Uvedl také, že se chce podílet na dalším osudu sociální demokracie. „To ale neznamená, že k tomu potřebuji další funkci. Jako krajský předseda ČSSD a jihočeský hejtman jsem, myslím, slyšet někdy až moc,“ podotkl.

Vrátil se k tomu, kdy jej předseda Bohuslav Sobotka nedávno nazval loutkou Babiše a Zemana. „Mohl jsem tvrdě oplatit, kdo je čí loutkou, ale já si vzpomněl na své oblíbené Fimfárum Jana Wericha, pohádku o Frantovi Nebojsovi, a řekl si, že ještě není důvod mluvit, protože ta polívka sice stojí za starou bačkoru, ale může být hůř,“ uvedl Zimola.

Celý text je ZDE

Sociálnědemokratická „polívka“ je podle něj dnes pro tradiční voliče nemastná a neslaná. „Dá se ale dochutit a spravit. Na tom se chci podílet a to svým počínáním dělám. Veřejným dohadováním se s šéfkuchařem nic nevyřešíme, to od nás odejdou i poslední věrní strávníci,“ naznačil, že veřejně se do debaty se Sobotkou pouštět nebude.

Uvedl také, že na základě jeho podnětů Sobotka na některé věci svůj názor změnil. „A nebyly to jen mé podněty, jsem rád, že tytéž názory přicházely i z dalších krajů. Správně jsme zatočili doleva, připomněli voličům rozdíl mezi naším, levicovým vnímáním světa a zbytkem politické scény. Začalo se naslouchat našim starostům a opravil se zákon o sociálním bydlení. Přestali jsme se zaklínat rekordním číslem nezaměstnanosti a začali tlačit na zvyšování platů zaměstnanců. A vrátili jsme se k myšlence zvýšení daní právnickým osobám nebo zavedení sektorové daně pro určitá odvětví ekonomiky,“ prohlásil Zimola.

Jenže, proč se i přes tento obrat nedaří ČSSD dohánět hnutí ANO a oslovit více občanů? „Ztratili jsme důvěru lidí. Vedení ČSSD se uzavřelo ve své pražské bublině a v duchu nejlepších tradic sociálního inženýrství ordinuje voličům témata, která je vůbec nezajímají. Přitom náš program, práce našich lidí na krajích a obcích, těch 3,5 tisíce zastupitelů zvolených za ČSSD, je nejlepší vizitkou toho, že umíme sloužit lidem a spravovat veřejné záležitosti. Přeju si, aby jakékoli nové vedení ČSSD chtělo slyšet tyhle hlasy zdola, aby je uraženecky nevnímalo jako kritiku, ale naopak jako snahu pomoct,“ uvedl Zimola.

Odpověděl také na otázku, zda nebude Babišovým mužem v ČSSD, který bude prosazovat spolupráci s ANO. „Dovedu si představit spolupráci s více stranami. Politika je umění možného. Nikdy se ale nestaneme oranžovou divizí Agrofertu, kde bychom jen mlčeli a poslouchali,“ řekl Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …