Zimola: Chci ČSSD pomoci, nejde mi o funkce

24.10.2017 9:20

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jenž býval velmi populárním politikem, ale po kauze kolem chalupy na Lipně se stáhl do ústraní, se možná vrátí do čela strany. Přispěl k tomu debakl, který sociální demokraté utrpěli ve sněmovních volbách. Rozhovor se Zimolou přinesly Lidové noviny.

Zimola: Chci ČSSD pomoci, nejde mi o funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Zimola v rozhovoru nevyzývá k rezignaci vedení strany. Všichni by podle něj měli vychladnout a emoce nahradit rozumem. „Pokud jsem správně informován, celé vedení dá na mimořádném sjezdu své funkce k dispozici a sjezd zvolí nové vedení ČSSD. Do té doby ale musí někdo stranu zastupovat, když už čtvrt roku nemáme předsedu,“ sdělil jasně Zimola.

Podle jeho slov by nyní měl dostat šanci kdokoliv, kdo bude ochoten pomoct sociální demokracii z politického dna. „Dost bylo vnitrostranických válek, vylučování a škrtání z kandidátek. Tohle nás jen oslabovalo,“ sdělil Zimola.

On sám chce straně svými zkušenostmi i schopností ve volbách vítězit, pomoci. „Nejde mi o funkci, mohu pomáhat i jinak a z jiné pozice. Musím ale cítit, že je o to ze strany ČSSD zájem, vlamovat se do zavřených dveří nemíním,“ řekl dále Zimola.

Strana dle jeho slov udělala spoustu chyb a jen jejich přiznáním má šanci na reparát. „Chyb bylo více a jejich vršením jsme spustili lavinu, která nás smetla,“ dodal Zimola.

Závěrem pak odpověděl i na otázku, zda ČSSD podlehla mocenskoobchodním zájmům pojícím se s různými privatizacemi z období první poloviny nového milénia či zájmy kolem struktur ČEZ. „Veřejný prostor je plný nejrůznějších spekulací a konspiračních teorií. Možná ale to, že je vedení ČSSD nedokázalo uspokojivě vyvrátit, způsobilo, že se od nás odvrátila velká spousta voličů. Takové spekulace ale kolují o skoro všech stranách a jejich představitelích, někteří je ale dokázali využít a šikovně postavit veřejnost na svou stranu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…