Zimola má prý velké pochybnosti o tom, co chystá Sobotka. Bojovat s ním ale nechci, ujišťuje

16.10.2016 21:41

Dosavadní jihočeský hejtman Jiří Zimola je jedním ze dvou hejtmanů v barvách ČSSD, kteří dokázali vyhrát volby. Ačkoli v minulosti nešetřil kritikou svého stranického předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky, dnes s předsedou vlády podle vlastních slov nechce bojovat, mohou se doplňovat. V rozhovoru pro server Týden.cz se také ohradil proti jedné „nefér otázce“ o sociální demokracii.

Zimola má prý velké pochybnosti o tom, co chystá Sobotka. Bojovat s ním ale nechci, ujišťuje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

Zimola zdůrazňuje, že chce být slyšet, ale není pro něj tak důležité, z jaké pozice ho voliči i spolustraníci uslyší. Rád by předal své zkušenosti z kraje, v němž se mu podařilo zvítězit. Je také připraven poslouchat premiéra a další kolegy. Rozhodně se prý nechystá s premiérem bojovat.

„Ale mým cílem není s premiérem bojovat. Jsem možná názorový oponent, ale to přece nevadí. V našich názorech se podle mě můžeme zajímavě doplňovat. Já mu neberu jeho stanoviska. Konkrétně u církevních restitucí jsem mu rozuměl jako premiérovi, jen jsem mu trochu nerozuměl jako předsedovi ČSSD,“ shrnul svůj postoj.

A dovedl by si Zimola sám sebe představit v roli předsedy ČSSD? „To je trochu nefér otázka. Život přichází a klade nové výzvy a vy se v tu chvíli musíte rozhodnout, jestli jste schopen je naplnit. Jestli si jednou sám sebe dovedu představit jako předsedu? Já to teď skutečně nevím, nechtějte po mně kategorické vyjádření,“ brání se jasnější formulaci.

Rozhovor najdete zde.

Podle všeho má jisté pochybnosti o modernizaci strany, po které volá právě Sobotka. Považuje za dobré zaměřit se na městské liberály, ale ČSSD by podle jeho názoru neměla zapomínat ani na vesnické voliče. Ty témata pro městské liberály opravdu neosloví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…