Zisk z nadstandardní péče je mizivý. Pacienti nemají zájem

24.02.2013 12:22

Nadstandardy přinesly zdravotnictví, podle odhadu ministerstva, za první pololetí loňska 30 až 40 milionů korun. Resort ročně spotřebuje 300 miliard. Nepoměr čísel potvrzuje zprávy z nemocnic, že zájem pacientů je malý. Od loňského roku si mohou připlatit na lepší oční čočku, lehčí sádru, některá očkování a vybraného lékaře. Pacienti by prý spíše měli zájem zaplatit si za kratší čekání na operaci, což nejde.

Zisk z nadstandardní péče je mizivý. Pacienti nemají zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

 

„Z dat, která máme, je patrný skokový nárůst zájmu mezi lednem a únorem 2012, poté lineární růst zájmu během prvního pololetí," řekla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. „Zájem buď vůbec není, nebo o jiné nadstandardy, než ministerstvo umožnilo. Lidé se ptají na zákroky, které nemocnice nedělá, nebo chtějí urychlit operaci, což není možné," sdělila mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Za celý loňský rok nemocnice vybrala za nadstandardy jen několik desítek tisíc korun – odlehčené sádry byly použity jen u dětí, dospělí je nechtěli, „nepatrný" zájem byl o čočky a očkování.

Lehkou sádru si lidé mohli kupovat už dřív, po zařazení k nadstandardu už jen doplácejí rozdíl mezi cenou a úhradou pojišťovny. Ústřední vojenská nemocnice, podle mluvčí Jitky Zinke, přesto nárůst zájmu nezaznamenala. „Zisk z nadstandardů za loňský rok vedený v účetnictví nemocnice je 132.760 korun, což je mizivá částka," řekla. Naproti tomu přes sedm milionů korun vybrala nemocnice za nadstandardní pokoje, možnost připlatit si na komfort mají pacienti ale už řadu let.

Péče pro ostatní pacienty nesmí být omezena

Nulový zájem o výběr lékaře za příplatek byl v Nemocnici Na Homolce. Tuto možnost proto nezavedla a neplánuje to. Jako superspecializované pracoviště má Homolka lékaře zaměřené v oboru na určité typy výkonů. Jejich odborná způsobilost je jedním z ukazatelů mezinárodní akreditace, kterou Homolka má. Mluvčí Jitka Kalousková řekla, že o sádru pacienti zájem neměli. V nemocnici není traumacentrum, kde by se větší zájem o sádry dal očekávat. O lepší oční čočky zájem, po zavedení nadstandardů, stoupl „velmi mírně", přesnější čísla nejsou k dispozici.

Volbu lékaře nabízí Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí. V akutní péči a při léčbě rakoviny možná není. „Systém je nastaven tak, že nemůže být jakkoli omezena péče pro ostatní pacientky. Ty, které službu využijí, nemohou být zvýhodněny žádným jiným způsobem, například přednostním ošetřením," řekl ředitel Jaroslav Feyereisl. Z vybraných peněz dostanou lékaři mimořádnou odměnu ve výši 62 procent hrubé částky. Za volbu lékaře ústav loni vybral 185.000 korun, což je 0,0034 procenta výnosů. Letos do 14. dubna vybral 160.000 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …