Získali jsme přepisy Rittigových odposlechů… Co, kurva, dělat? Zmizet z ČR? Co prachy? Co jí dát? Je to rozjebaný…

06.05.2016 14:42

Pražský městský soud by se měl v dohledné době zabývat případem údajného vyzrazování utajovaných informací někdejší pravou rukou (následně manželkou) premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou. Příjemci informací měli být lobbista Ivo Rittig a právníci Tomáš Jindra (pracující jako poradce ministra zemědělství Petra Bendla) a David Michal (z advokátní kanceláře MSB Legal, která pro Rittiga pracuje).

Získali jsme přepisy Rittigových odposlechů… Co, kurva, dělat? Zmizet z ČR? Co prachy? Co jí dát? Je to rozjebaný…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

ParlamentníListy.cz získaly celý text obžaloby, pro autentičnost informací ji proto celou zveřejňují na svém webu. Rozhodování soudu bude opět nejednoduché, protože důkazy svědčící v neprospěch obžalovaných nejsou podobně jako v jiných větvích tzv. kauzy Nagygate, kvůli které padla v létě roku 2013 vláda, zcela jednoznačné. Například se detektivům a žalobcům nepodařilo jednoznačně doložit, zda se lobbisté a advokáti skutečně dostali k textu utajované zprávy BIS, a zdali nešlo jen o útržky informací, kterými se to v politickém zákulisí jen hemží. S tím vším si bude muset poradit Městský soud v Praze, který už jednou případ smetl se stolu a žalobce musel obžalobu přepracovat. Ani v té nové se to „loženými“ informacemi příliš nehemží.

Rittig s advokátem Tomášem Jindrou měli podle obžaloby vědět, že se o ně zajímá Bezpečnostní informační služba. Proto 27. března 2012 po jednání v pokoji číslo 26 v hotelu Ventana pověřili advokáta Davida Michala, aby „vytáhl“ příslušné informace od tehdejší pravé ruky (později manželky) bývalého premiéra Petra Nečase. „Navedli a instruovali Michala, aby od ní vyzvěděl utajované informace o tom, který z bezpečnostních orgánů nebo zpravodajských služeb státu písemný materiál vypracoval, o jaký písemný materiál se jedná, jaké konkrétní skutečnosti obsahuje, když Ivo Rittig s Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) dříve předem telefonicky dohodl místo, čas a podrobnosti této schůzky,“ stojí v obžalobě.

Michal s Nagyovou se podle instrukcí měli sejít, a Nagyová mu měla sdělit, že jde o zprávu BIS, v utajovaném režimu, určenou pro premiéra. David pak měl telefonicky seznámit Rittiga, který informace předal Jindrovi. Posléze jim měl obsah zprávy odreferovat na pokoji číslo 26, Rittigem pronajatým v hotelu Ventana. Rittig s Jindrou jsou obžalováni z toho, že „vzbudili v jiném rozhodnutí spáchat trestný čin, a to vyzvědět utajovanou informaci, s cílem vyzradit ji nepovolané osobě“. David pak tuto informaci „úmyslně vyzvídal a vyzradil“. Nagyová pak měla tuto informaci vyzradit, i když jí „ochrana utajovaných informací byla zvlášť uložena“.

Soud by měl jako svědky vyslechnout expremiéra Petra Nečase, bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, exministra zemědělství Petra Bendla a referentku Blanku Šedovou. Před soudem by měl být přečten znalecký posudek, ve kterém znalec zkoumal policií pořízené odposlechy a předložit neutajované i utajované části spisu. Odposlech byl podle informací ParlamentníchListů.cz nainstalován pod skříní a zazásoben řadou baterií, aby vydržel pracovat dlouhou dobu. Nakonec jej odposlouchávaní po určité době sami odhalili.

David Michal měl jet na schůzku s Nagyovou podle instrukcí nenápadným autem a vystoupit za rohem. Ivo Rittig se obával zatčení a hovořil o věcech, které ještě musí stihnout dohnat. „Bavil se o svých obchodních aktivitách. Tuto informaci musí od Jany Nečasové získat, neboť musí vědět, co se děje,“ stojí v obžalobě. David Michal uvádí, že „za takové situace nebudou moci nikoho chránit“. Rittig uvádí skutečnosti, které by měly na základě zprávy nastat: „Jindra má skončit (není zřejmé v jaké funkci) a Ivo Rittig se má odstěhovat“. Tomáš Jindra uvádí, že musí vědět, jestli opravdu mají jít do prdele nebo se jen stáhnout. Ivo Rittig posléze vyslovuje obavu, že „všechno skončí, když nebude vědět, o co jde“. Rittig v jednu chvíli zmiňuje, že „prý mají mít čtyři zlaté žíly“.

Michal měl po schůzce s Nagyovou sdělit, že „je rozdíl, jestli na ně jedou tanky se Šlachtou nebo jestli pindá nějaký agent“. Nagyové se měl zeptat, „jestli se mají zabalit a vypadnout z České republiky, zda se něco děje, zda po nich jde Šlachta s brokovnicemi, nebo co kurva mají dělat“.

K tomu měla Nagyová říct, že „to tak není, že Nečas je teď opatrný z důvodu zpráv, které přicházejí od BIS. Michal pak v rozhovoru reprodukuje další části rozhovoru s Nagyovou. Opětovně se hovoří o třech zlatých žilách, které mají mít. „Jo... Je rozjebanej, na hovno... Jo všechny tři rozjebaný a za všechno můžeme my.“ V rámci rozhovoru měl podle odposlechů Rittig uvést: „Víš, za prachy, víš, co jí máme dát?“

Státní zástupce vrchního státního zastupitelství v Olomouci Rostislav Bajger má za to, že v obžalobě zcela jednoznačně doložil, že se Ivo Rittigovi a jeho sparingpartnerům podařilo získat utajované informace ze zprávy BIS. „Mohli tak učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce, a společnosti s majetkovou účastí státu a ztížit tak Bezpečnostní informační službě získávání informací o činnostech, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy České republiky, popřípadě týkající se organizovaného zločinu. Vyzrazení utajovaných informací dále mohlo vést k narušení bezpečnostních operací nebo činnosti BIS. Zveřejnění informací by také mohlo snížit ochotu osob jednajících ve prospěch BIS ke spolupráci z důvodu obav, že jimi předané informace budou následně zveřejněny, což by mohlo vést o odhalení jejich totožnosti jako osoby jednající ve prospěch BIS,“ napsal žalobce Rostislav Bajger. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…