Získali jsme tajně pořízený záznam z pražského magistrátu. Zle, pane Pospíšile, zle je. Jde o vás

16.10.2019 11:54

Pražský magistrát je pýchou Pirátů. Poté, co přišli o své zástupce ve vedení městských částí Prahy 4 a posléze i Prahy 5, zůstává Zdeněk Hřib jako pražský primátor jejich výstavním artiklem. Ačkoli se jeho jméno často skloňuje, a ne vždy se jedná o pozitivní zmínky, naše redakce získala i jiný druh informací. Týkají se Jiřího Pospíšila.

Získali jsme tajně pořízený záznam z pražského magistrátu. Zle, pane Pospíšile, zle je. Jde o vás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání pražského zastupitelstva. Na programu byly vyhlášky o zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti nebo založení Muzea paměti 20. století

Aby si běžný čtenář představil jednání špiček pražského magistrátu, měl by se jít posadit do klasické české hospody. Také tam se sedí u stolu a mluví. Také tam padají rozhodnutí a také tam se čas od času drbe. A právě několik podobných ataků zaznamenaly rovněž ParlamentníListy.cz. Navíc nejednou. Tyto poznatky nám totiž prozradilo hned několik zúčastněných. Co bylo jejich ústředním tématem? Překvapivě Jiří Pospíšil.

Jemu někteří koaliční partneři vyčítají lenost a neúčast na vybraných rokováních. Jde třeba o takzvané koncepční porady. Ty probíhají pravidelně a řeší se na nich plánované kroky vedení metropole. Jich se europoslanec a zástupce TOPky podle všeho příliš neúčastní.

U primátora Hřiba jsme chtěli vědět, kdy přesně se Jiří Pospíšil těmto jednáním vyhnul.

„Jednodušší by bylo dohledat, kdy přítomen byl. Na pravidelné koncepční porady nechodí v podstatě vůbec,“ sdělil ParlamentnímListům.cz pražský primátor. Dodal také, že mu neposílá omluvenky, tedy zkrátka a dobře nechodí. „Omluvenky mi neposílá. Ostatní radní a předsedové koaličních klubů se porad účastní. Pochopitelně občas je někdo nemocný nebo má dovolenou, ale to spíše výjimečně,“ přiblížil zákulisní dění primátor Hřib.

To by samo o sobě nebylo tak zásadní, pokud by naše redakce nedostala také psaný záznam, přepis, ve kterém se hovoří o možné korupci. Na místě, z něhož pochází, byli zástupci de facto všech vládnoucích partají. Jelikož jsme našemu zdroji slíbili zachovat anonymitu, nebudeme blíže specifikovat konkrétní účastníky. Můžeme ale říci, že šlo o neformální zasedání v prostorách radnice na Mariánském náměstí a byl všední den.

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí
Na této schůzi několikrát a velmi ostře zaznělo, že TOP 09 je zkorumpovaná partaj. Výrazy o korupci ve straně Jiřího Pospíšila prý dokládá i několik schůzek, jichž se zástupci TOP 09 účastnili a o kterých jsou ParlamentníListy.cz také informovány. Ty však nejsou předmětem dnešního materiálu.

Ostré výtky vůči „politice“ a „kšeftům“ TOP 09 podle našich zjištění vytáhla častokrát medializovaná šéfka zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová. Právě tu jsme v pondělí konfrontovali. Krausová se k věci postavila čelem.

„Nevylučuji, že jsem řekla, že mám podezření na korupční jednání,“ uvedla pirátská předsedkyně na náš dotaz. Zopakujme, že korupce byla zmiňována v souvislosti se stranou Jiřího Pospíšila. Krausová ještě doplnila: „Požaduji vysvětlení, popřípadě prověření záležitostí protikorupčními analytiky.“ Konkrétní být nechtěla.

Předsedkyně klubu však zdůraznila, že neatakovala nikoho konkrétního. „Osobní útoky na jednotlivce nemám v popisu práce,“ dodala ParlamentnímListům.cz.

Naše redakce měla možnost hovořit také se dvěma letitými tvářemi TOP 09. Ty prozradily, že podobné výtky létají vzduchem, co je magistrát magistrátem. „Že by byl Jirka Pospíšil symbolem korupce, je hovadina, snaží se věci dělat, jak má, i když se na to občas vykašle, to je jasné, a Kalousek nebyl jiný. Myslím si, že mnoho z těch věcí podněcuje Čižinského soubor, kterému vyhovuje, když se dva perou a třetí se směje,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…