Žít z dávek a nehledat si práci je hnus. Větší než zabití zloděje, promluvil lid v průzkumu

03.04.2015 22:02

Žít z dávek je pro Čechy horší než krádež nebo zabití zloděje. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nehledat práci a brát podporu, označují za nemorální tři čtvrtiny lidí. Naopak zabití domnělého zloděje považuje za nepřijatelné téměř o polovinu menší podíl dotázaných (41 procent). Přijatelnější než život z dávek jsou pro Čechy dokonce i nevěra, drogy či korupce.

Žít z dávek a nehledat si práci je hnus. Větší než zabití zloděje, promluvil lid v průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pouliční žebrota

Za naprosto nepřijatelné nebo aspoň velmi nemorální považuje život ze státní podpory bez hledání práce 77 procent účastníků průzkumu. Morálně přijatelné je takové chování jen pro osm procent lidí. Přitom dvakrát většímu množství Čechů, tedy 16 procentům, by nevadilo okrást stát na daních nepřiznáním příjmů. Lhaní v daňovém přiznání je nepřijatelné jen pro 58 procent dotázaných.

Ještě menší cenu má pro Čechy lidský život, tedy aspoň pokud jde o domnělého zloděje. Téměř třetina účastníků průzkumu, celkem 31 procent, by schvalovala usmrcení pachatele při ochraně vlastního majetku.

Naproti tomu by mnozí Češi sami s okradením někoho jiného problém neměli, a to zvláště v situacích, kdy by nemuseli přímo vytáhnout někomu peněženku z kapsy. Nejvíce schvalované je z tohoto pohledu nelegální stahování hudby či filmů z internetu, které považuje za morálně přijatelné 38 procent lidí a za nepřijatelné jen 33 procent. Řadě lidí by však nevadilo připravit o peníze nejen stát či distributora filmů, ale i cizího člověka, jehož peněženku by našli na ulici. Peníze by si bez výčitek nechalo 21 procent lidí.

Celý průzkum ZDE

Za největší prohřešek proti morálce považují Češi řízení pod vlivem alkoholu. Za nepřijatelné ho označilo 83 procent dotázaných. Skupina odsuzující alkohol za volantem tak ale jen mírně převyšuje podíl Čechů, kterým vadí příjemci dávek. I navzdory tomu, že jeden opilý řidič může zavinit smrt několika lidí. Naopak nejpřijatelnějším je z chování, která by mohla někomu vadit, líbání na veřejnosti. Značně by pohoršilo pouze 14 procent lidí, kdežto pro 73 procent je naprosto či většinou přijatelné.

Průzkum provádělo CVVM v období od 2. do 9. března. Zúčastnilo se ho 1045 obyvatel České republiky starších 15 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…