Zítra se v Česku rozezní sirény a kostelní zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě

04.03.2015 13:21

Českem budou znít ve čtvrtek v poledne sirény na památku obětí útoku v Uherském Brodě. Sirény se rozezní na dobu dvou minut a dvaceti sekund, aby symbolicky připomněly tragickou událost, při níž minulý týden třiašedesátiletý muž v uherskobrodské restauraci Družba zastřelil osm lidí a poté i sebe. O způsobu uctění obětí dnes rozhodla vláda. Kabinet také doporučil, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly i zvony. Česká biskupská konference (ČBK) farnosti ke zvonění vyzvala.

Zítra se v Česku rozezní sirény a kostelní zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády.Na programu byla kromě jiného Národní strategie kybernetické bezpečnosti Česka na období let 2015 až 2020

"Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém dnes rozhodla vláda, je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí," uvedl k rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozeznít by se měly i kostelní zvony

Česká biskupská konference dala pokyn farnostem ke zvonění na paměť obětí z Uherského Brodu na základě oficiální žádosti od vlády. "Duchovní správci jednotlivých farností jsou vyzváni, aby nechali ve čtvrtek 5. března 2015 ve 12:00 po dobu dvou minut a dvaceti sekund rozeznít kostelní zvony," uvedl Ondřej Mléčka z tiskového střediska ČBK. Generální sekretář konference Tomáš Holub zároveň vyjádřil lítost nad zmařenými životy obětí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes vládě předložil informaci o útoku, podrobně ale kabinet o možnostech předcházení podobným událostem nejednal. Sobotka ministra vnitra požádal, aby do příští schůze Bezpečnostní rady státu předložil návrh na možné úpravy týkající se držení zbraní v Česku.

"Myslím si, že je potřeba skutečně chladná analýza, podívat se na to, jestli všechny ty vztahy, povolení, administrativa, jestli to není skutečně příliš byrokratické a jestli to umožňuje zasáhnout v situaci, kdy se zjistí, že například držitel střelné zbraně je člověk, který je z nějakého důvodu silně problematický," řekl premiér novinářům.

Další věc, o které se podle něj povede diskuse, je rozmístění zásahových jednotek v jednotlivých krajích. "Je důležité, aby ty jednotky byly rozmístěny takovým způsobem, který zrychlí možnost jejich nasazení," uvedl Sobotka. Neznamená to podle něj, že v každém kraji bude sídlit zásahová jednotka, mohou ale například získat lepší dopravní prostředky.

Památku obětí už přímo v Uherském Brodě uctili jak Sobotka, tak prezident Miloš Zeman i další politici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…