Zítra tomu bude 70 let, co nacisté popravili u Konopiště osm amerických pilotů

18.04.2015 9:47

Před 70 lety, v noci z 19. na 20. dubna 1945, popravili nacisté poblíž velitelství cvičiště SS na konopišťském zámku na Benešovsku osm sestřelených amerických letců. Šlo o největší hromadnou vraždu zajatých amerických letců na území ČR.

Zítra tomu bude 70 let, co nacisté popravili u Konopiště osm amerických pilotů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

V prostoru mezi Benešovem a Olbramovicemi se 19. dubna 1945 strhla malá letecká bitva. Německé stíhačky a protiletadlová děla z nedalekého cvičiště nacistických jednotek při ní zasáhly dva americké bombardéry B-17 letící z Anglie do Sudet. Bombardéry se při nočním letu spletly v navigaci a byly napadeny při přeletu cvičiště SS.

Z letadel seskočilo deset vojáků, jednoho zachránil železničář z Tochovic. Dalšího Němci zastřelili u Bučovic, ostatních osm zajali. Odvezli je do konopišťského velitelství k výslechům a v noci na silnici u potoka zastřelili. Poté je tajně pohřbili na louce u nedalekého statku. V 50. letech byla těla vojáků exhumována a převezena na spojenecký hřbitov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…