Životní minimum by mohlo stoupnout, Marksová odhaduje o 200 korun

22.08.2014 14:37

Životní minimum by se mohlo od ledna zvýšit o 200 korun, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Takový krok by vyšel státní pokladnu na půl miliardy korun. Životní minimum naposledy vzrostlo v roce 2012.

Životní minimum by mohlo stoupnout, Marksová odhaduje o 200 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje zvýšení životního minima o 200 korun, z nynějších 3410 by tak bylo 3610. Vláda minimum upravuje, když se index spotřebitelských cen za sledované období zvýší o alespoň pět procent. Podle Marksové se nyní očekává zvýšení o 5,8 procenta, proto se zvažuje stejný poměr pro zvýšení minima.

Podle předběžných odhadů ministerstva by valorizace životního minima vyšla na přibližně půl miliardy korun. Celková suma by však byla zřejmě ještě vyšší, a to o několik set milionů – plánuje se totiž také zavedení porodného na druhé dítě.

Díky zvýšení minima by dosáhlo na dávky o něco více lidí, z jeho násobků se totiž stanovuje hranice příjmu, která je rozhodující pro přidělení některých příspěvků. Například na porodné či přídavek na dítě nyní dosáhnou rodiny s příjmem pod 2,4násobek minima. Životní minimum představuje částku, která by měla stačit na jídlo a základní potřeby kromě bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…