Zjištění o uprchlících: Vždyť oni se u nás mají hůř než doma

01.07.2015 11:41

Média jsou již několik týdnů plná obrázků běženců, kteří se snaží na korbě náklaďáků dostat z francouzského přístavního města Calais do Británie. Britský deník Sunday Times se nyní vypravil na místo, aby zmapoval, jak se žije těm, kteří prozatím nebyli úspěšní. A došel k otřesnému závěru. Většina tam má prý daleko drastičtější podmínky než v rodné zemi, odkud odešli.

Zjištění o uprchlících: Vždyť oni se u nás mají hůř než doma
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Deník v reportáži, kterou v českém překladu uveřejnil Český rozhlas, uvádí, že ač je přístav kompletně obehnán ostnatým drátem a je nasazeno maximum pořádkových sil, příliv migrantů neustává. Francouzská policie zadržela v Calais a okolí již bezmála 20 000 lidí.

Postiženi jsou zejména řidiči kamiónů, na které migranti dnem i nocí číhají u vjezdu do tunelu pod lamanšským průlivem, aby se na střechách kamionových přívěsů či na nápravách dostali do Velké Británie. Pořádková policie s obušky a slzným plynem uprchlíky zahání, v řadě případů marně.

Zhruba tři tisíce migrantů, kteří prozatím nebyli úspěšní, přebývá ve squatu na okraji Calais, kterému se říká Nová džungle. Reportéři Sunday Times, kteří na místo zavítali, byli tamními podmínkami zděšeni.     

Migranti si vybudovali improvizované stany z igelitových plachet zavěšených na stromech. Podlahu nahrazují dřevěné palety a za větrných nocí je ze spánku budí pleskání igelitových krytů. Všude se válejí odpadky, záchody neexistují. Denní centrum navíc otevírá jen na pár hodin odpoledne, aby se lidé mohli osprchovat, dojít si na záchod, dobít mobily a sníst jediné jídlo zdarma, které za den dostanou. Na vše se stojí mnohahodinové fronty.

Běženci se v Nové džungli snaží přežít, jak se dá. Ti podnikavější třeba prodávají s malým ziskem plechovky s kolou a konzervy z Lidlu. Eritrejci stavějí z kradeného dřeva kostel, muslimové už mají několik improvizovaných mešit. Pár lidí jezdí na kolech, která prý „našli“. Jiní tlačí nákupní vozíky s poleny, na nichž si budou vařit večeři. Mezi jednotlivými etniky panuje napětí. Před měsícem vypukla krátká miniválka mezi Eritrejci a Súdánci.

Francie porušuje kritéria OSN

Sunday Times uvádí, že podobných squatů se na území Calais nacházelo již několik. Ty minulé ale francouzská policie od roku 2002 postupně rozjezdila buldozery. Na rozdíl od svých předchůdců je sice Nová džungle tolerována, podle britského nedělníku je to však z francouzské strany spíše gesto než opravdová pomoc, protože s výjimkou denního centra Francouzi běžencům nijak nepomáhají.

Regionální koordinátorka Isobel Bruandová z organizace Médecins du Monde, jejíž lékaři dobrovolně navštěvují tábor tvrdí, že Francouzi nedodržují kritéria OSN pro běženecké tábory. „Existuje určité předepsané minimum toalet, škol, popelnic a tady chybí úplně všechno. Francouzské úřady se bojí, že jakmile poskytnou určitý komfort, povzbudí to další vlny uprchlíků. My na to namítáme, že o odchodu z Eritreje nerozhoduje suchý záchod v běženeckém táboře,“ říká Bruandová.

Nová džungle si podle ní v ničem nezadá s tábory pro syrské uprchlíky na Blízkém východě. Po vlně kritiky Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky alespoň instaloval nádrže s pitnou vodou a zahájil montáž sloupů elektrického vedení.

Celá reportáž v češtině k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…