Zjistit platy státních úředníků je téměř nemožné a drahé

15.07.2011 15:16

Zjistit, jaký plat pobírají úředníci, je velice obtížné a drahé. Přesvědčil se o tom server Aktuálně.cz, když pátral po mzdách vrcholných státních úředníků. V sousedních zemích to lze zadarmo zjistit na internetu, v Česku je ale třeba zaplatit desetitisíce korun.

Zjistit platy státních úředníků je téměř nemožné a drahé

Redaktoři Aktuálně.cz se obrátili na pět desítek státních úřadů a firem se státní účastí. Rozeslali dopisy a e-maily se žádostí, aby instituce uvedly výši platů a veškerých dalších bonusů (mimořádné odměny, akciové opční programy, životní pojistky atd.) svých vrcholných manažerů.

Úřady se hájí zákonem o ochraně osobních údajů

Úřady ale většinou odpověděly s tím, že zveřejnění odporuje zákonu o ochraně osobních údajů. Aktuálně.cz se ovšem hájí zákonem o svobodném přístupu k informacím, což letos v květnu potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Příjmy lidí, které platí veřejný rozpočet, nepodléhají ochraně osobních údajů. Rozhodnutí soudu platí i pro státní podniky, firmy ovládané státem nebo samosprávami, veřejné školy a zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví ale odmítlo odtajnit platy manažerů. Aktuálně.cz si kvůli tomu najala renomovanou právní kancelář, aby připravila žalobu na stát. S žalobou, podepřenou právní autoritou, se pak požadované údaje získávaly snadněji.

Nejvyšší soud rozhodl o povinnosti státních institucí zveřejňovat platy

Pokud některý úřad odpověděl, vyhnul se konkrétním zmínkám o odměnách a bonusech. Ty přitom tvoří znatelnou část příjmu některých úředníků, kterým stát vyplácí až sto tisíc měsíčně.

Takto se zachovalo třeba Generální ředitelství cel. Do redakce Aktuálně.cz zaslalo sedmistránkovou odpověď, ale neuvedlo žádnou konkrétní částku, jen přehled tarifních tabulek. Ředitelství celníků nevyhovělo u požadavku na zveřejnění odměn.

K odtajnění platů zaměstnanců veřejné správy přispěl letos důchodce Luděk Maděra. Díky němu vynesl Nejvyšší správní soud verdikt o povinnosti úřadů zveřejňovat platy hrazené z veřejných rozpočtů.

"Háček je v tom, že na základě § 17 zákona o svobodném přístupu k informacím může povinný subjekt (magistrát) žádat úhradu za mimořádně rozsáhlé vyhledání informací. Nikde však není definováno, co se tím rozumí. Uvedený paragraf se často zneužívá, když povinný subjekt nechce informaci poskytnout. Například za pořízení kopií faktur proplacených firmě Impromat International po mně magistrát požadoval úhradu 4 800,- Kč s tvrzením, že vyhledání těchto faktur trvalo 48 hodin (přitom stačilo zadat do počítače IČO a za minutu vytisknout seznam faktur a následně je v archivu vyhledat a okopírovat)," popisuje Maděra.

Mezera v zákoně: Úřad může požadovat náhradu za zveřejnění

Už dříve se redakce Aktuálně.cz snažila získat přehled náhrad vyplácených v Senátu. Horní komora si ale za přehled náhrad za posledních pět let řekla o 28 tisíc korun. Předseda Senátu Milan Štěch po zveřejnění této skutečnosti slíbil, že od roku 2012 budou údajně volně dostupné na webu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…