Zklamaný Zdeněk Svěrák: Rozhodují tu čtenáři bulváru. Vždyť ten Nečas je jak štvanec...

12.10.2013 6:20

Obsáhlý rozhovor poskytl Zdeněk Svěrák magazínu Lidových novin. Dotkl se ale i politiky. Podle jednoho z otců Járy Cimrmana bude Nečasova vláda jednou historiky hodnocena jako odpovědná a voličům vzkazuje, že jej bolí, že rozhodující většina uvažuje jako čtenáři bulváru.

Zklamaný Zdeněk Svěrák: Rozhodují tu čtenáři bulváru. Vždyť ten Nečas je jak štvanec...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice Jára Cimrman da Hrad

Scénárista a spisovatel Zdeněk Svěrák odpovídal magazínu Lidových novin na otázku, jak se cítí v dnešní době. „Já vlastně k tomu psaní utíkám jako do úkrytu před palbou tohoto světa,“ řekl Svěrák a připomněl některé obtížné momenty tohoto roku.„Zrovna tenhle rok 2013 – ne že bych věřil na smolnost třináctky – není pro mě šťastnej`. Začalo to prezidentskou kampaní, do které jsem se vložil ne proto, že by mě politika bavila, ale čistě kvůli svému svědomí,“ oživuje nedávnou minulost Svěrák.

Podle něj nebylo těžké prognózovat, že po volbách naše země zoranžoví a zrudne. „A že by bylo užitečné, kdyby byl protiváhou prezident, který má jiné mravy a uvažování. Ale já jsem se do té prezidentské volby vložil až tak moc, že když jsme prohráli, poprvé v životě jsem poznal, co je to deprese. Do té doby jsem o tom jen četl,“ vzpomíná Svěrák.

Cestou je soustavné vzdělávání

Zdeněk Svěrák zmínil, že nyní nás čekají další volby a že jeho zklamání nepramení pouze z prezidentské volby. „Já jsem především zklamanej` z toho, že ta většina, která u voleb rozhoduje, má mentalitu čtenářů bulváru,“ říká divadelník a scénárista. Sám uznává, že v demokracii je třeba respektovat názor většiny.

„Ale mě tento způsob uvažování, vystupování, tento způsob politiky, obelhávání, nedodržování slibů, to, že účel světí prostředky, a především to, že to většině obyvatelstva nevadí, ale imponuje, bolí,“ říká Svěrák. Podle svých slov je cesta z toho jediná, a to jen neustálým pomalým vzděláváním. Svěrák tak prosazuje tento obrozenecký recept.

Je mi smutno z Nečase

„Mimochodem, také je mi smutno z toho pana Nečase, kterého osobně neznám a kterého jsem ani nevolil. Já myslím, že budoucí historik shledá tu jeho vládu jako odpovědnou. Když se na to podíváme - jako já na rukopis - s odstupem času, zjistíme, že tenhleten Nečas s tím pošmourným jménem a osudem doplatil na pozitivní věc, kterou udělal: Že osvobodil justici a dal jí volnou ruku. A ta ruka ho pak smetla místo těch, na které měla dopadnout,“ míní Zdeněk Svěrák.

Pak si Zdeněk Svěrák vzpomněl na jednu fotku v Lidových novinách, kde je prý právě Nečas a drží se pevně za ruku s Janou Nagyovou. „Jí vlají vlasy a on má ten několikadenní porost vousů, vypadají jako štvanci,“ popisuje Svěrák. „Je to dramatická fotka, mohl by to být plakát na film o lásce v kritickém věku a v kritické době.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…