Zklamaný uprchlík: Lidé nás tu nechtějí. Pocítili jsme to

02.08.2016 10:54

Rakouská vláda v posledních měsících prosadila v oblasti přistěhovalecké politiky velké množství opatření, která by měla snížit počet příchozích uprchlíků. Mimo jiné nabídla finanční obnos těm, kteří dobrovolně opustí zemi. Právě toto opatření ale podle expertů selhalo.

Zklamaný uprchlík: Lidé nás tu nechtějí. Pocítili jsme to
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

V letošním roce zatím podle oficiálních statistik dobrovolně opustilo Rakousko pouze 3195 uprchlíků. Odborníci, kteří se pohybují v oblasti přistěhovalecké politiky, tvrdí, že finanční motivace rakouské vlády je nedostatečná. Jak uvádí internetový server The Local, od dubna obdrží uprchlíci, kteří opustí Rakousko do tří měsíců od podání žádosti o azyl, celých pět set eur. Pokud tak učiní do šesti měsíců, dostanou dvě stě padesát eur,“ píše The Local.

Uprchlíci z Afghánistánu, Maroka, Iráku nebo Nigérie však prozatím na finanční pobídky vlády neslyší. Jeden z iráckých uprchlíků se svěřil rakouskému deníku Kurier, že jeho hlavní motivací vrátit se zpět domů je skutečnost, že jej v Evropě nečeká lepší budoucnost. „Chtěl jsem žít v míru a bezpečí. Jenže lidé tady uprchlíky nechtějí, což jsme všichni jasně pocítili,“ uvedl mladý muž, který do země přišel před devíti měsíci, ale zatím stále čeká na vyřízení své žádosti o azyl.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Zatím jsem ani nezačal navštěvovat kurzy němčiny. Já jsem přitom do vaší země nepřišel proto, abyste mi dali peníze. Chci pracovat a přivézt sem i svou manželku. Nyní musím bohužel konstatovat, že jsem ztratil devět měsíců svého života,“ stěžuje si zkroušeně Iráčan. Organizace Verein Menschenrechte Österreich, která poskytuje právní pomoc žadatelům o azyl a pomáhá měsíčně k návratu domů asi 250 až 350 osobám, uvedla, že peníze si zatím vzalo jen 21 jejích klientů.

„Peníze nejsou dostatečnou motivací k návratu do jejich domovské země. Občas si ale finanční obnos vezmou, protože jim to návrat domů přece jenom usnadní. Nicméně životní perspektivy jsou pro uprchlíky důležitější. Než je vyřízena jejich žádost, může uplynout velmi dlouhá doba. Mezitím za nimi mohou přijet rodinní příslušníci a pro ně je stejně lehčí si tady vydělat na živobytí než se vracet domů. Někteří uprchlíci ze Sýrie se však i přes zuřící občanskou válku vrací domů, protože se jim prostě stýská,“ říká šéf organizace Günter Ecker.

Ke zveřejněným statistikám se vyjádřil ústy Wolfganga Tauchera také Spolkový úřad pro migraci a azyl. „Nastavený systém je důvěryhodný pouze za předpokladu, že mohou být vraceni domů neúspěšní žadatelé o azyl. Dobrovolné návraty jsou naší absolutní prioritou,“ cituje The Local Tauchera a dodává, že v letošním roce bylo celkově vráceno do své domovské země 5163 lidí. Dalším 12?517 lidem byl udělen azyl a 1713 mohou v Rakousku pobývat omezený čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…